Όλα της συμφωνίας δύσκολα: Πολλές οι μεταβλητές- Χωρίς κούρεμα χρέους- "Άγνωστος Χ" ο ρόλος του ΔΝΤ

Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να εκταμιευτεί η δόση προς την Ελλάδα όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε με νόημα ότι «σήμερα θα ενημερωθούμε αν οι μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί σωστά. Ελπίζω να υπάρξει πλήρης συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα».

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup απέκλεισε την περίπτωση «κουρέματος» του χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κούρεμα δε θα συμβεί. Αυτό που μπορούμε να δούμε είναι το ετήσιο βάρος του χρέους. Είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε να τους απαλλάξουμε από κάποια προβλήματα» και πρόσθεσε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει, λέγοντας πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Καταλήγοντας ο κ. Ντάισελμπλουμ παρατήρησε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε χωρίς το ΔΝΤ, λόγω της εμπειρίας του. Νομίζω ότι πρέπει να παραμείνει μαζί μας».

Στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται οι θεσμοί να «τσεκάρουν» τα νομοθετήματα που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά από τη μετάφραση προκύπτει ότι υφίστανται ανοικτά θέματα με ορισμένες ρυθμίσεις, κάτι που διαπιστώθηκε χθες στο EwG. Αυτή την ώρα αναζητείται το πώς θα καλυφθούν αυτές οι διαφορές, προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση, η οποία πιθανότατα θα προϋποθέτει την κάλυψη των διαφορών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του χθεσινού EWG μιλούσε για δόση της τάξης των 11 δισ. ευρώ, ενώ δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι τελική εισήγηση θα είναι για 10,3 δισ. ευρώ.

Σόιμπλε: «Το ελληνικό χρέος δεν είναι ένα πιεστικό ζήτημα»

Βέβαιος πως θα υπάρξει συμφωνία επί της αρχής στο σημερινό Eurogroup εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις δηλώσεις κατά την άφιξή του στην αίθουσα της συνεδρίασης. Όσον αφορά το ελληνικό χρέος υποστήριξε πως δεν είναι ένα πιεστικό ζήτημα. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν θα υπάρχει κατάληξη χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Μάλιστα, δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να μιλήσει με το Ταμείο.

«Θα χρειαστούμε πιο λεπτομερείς διεργασίες. Δεν έχουμε αντιδικία με το ΔΝΤ, ψάχνουμε τον σωστό δρόμο και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα και πώς θα την υποστηρίξουμε», είπε και πρόσθεσε: «Δεν τσακωνόμαστε εδώ ήρθαμε για να φτάσουμε σε ολοκλήρωση των θέσεων μας. Θα δούμε όμως. Το ΔΝΤ συνεργάζεται, χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα μπει στη χρηματοδότηση, εμμένουμε σε όσα συμφωνήσαμε πέρυσι».

Ντομπρόβσκις: Πολιτική συμφωνία για εκταμίευση υπό όρους

Την ελπίδα ότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup τονίζοντας ότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Επιπλέον εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουμε το υλικό για να βρούμε την πολιτική συμφωνία και επί τη βάσει κάποιων όρων να μπορούμε να αποφασίσουμε τη διάθεση της επόμενης δόσης.

Σε ό,τι αφορά τους όρους, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αξιολόγηση του νομοθετήματος της ελληνικής κυβέρνησης από τους θεσμούς, δεδομένου ότι η τελευταία ψηφοφορία έγινε πριν από μόλις δύο ημέρες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα το ΔΝΤ να μετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα του χρέους θα πρέπει να συζητηθεί τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους, δήλωσε ότι θα συζητηθεί, υποστήριξε πως υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι κανόνες και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα. “Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του ESM”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Να κλείσουμε σήμερα την αξιολόγηση

Πρέπει να κλείσουμε σήμερα την αξιολόγηση, ώστε να εκταμιευθεί η δόση για την Ελλάδα και να αποφευχθεί η κρίση ρευστότητας, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Peter Kazimir, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ακόμη άλυτα.

Τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ με κεφάλαια στο πρόγραμμα αλλά και το θέμα του ελληνικού χρέους μπορούν να συζητηθούν αργότερα και απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι “δεν θα είναι εύκολο Eurogroup, φοβάμαι ότι θα περάσουμε τη νύχτα μαζί”.

Σαπέν: Η Ελλάδα πρέπει να αναπνεύσει

«Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο Γάλλος Υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία», που θα δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα η οποία έχει ανάγκη να «αναπνεύσει» και που έχει κάνει «μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο» πακέτο που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η ελληνική Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Μ. Σαπέν σημείωσε πως η Γαλλία υποστήριζε πάντα ένα όσο το δυνατόν πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ ερωτηθείς εάν το Eurogroup θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος.

«Ήρεμη αισιοδοξία»

«Σύνθετη και πολυδιάστατη» χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα και το χρέος ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν προσερχόμενος στο Εurogroup στις Βρυξέλλες. Ο Ιταλός Υπουργός τόνισε ότι επικρατεί «ήρεμη αισιοδοξία», μετά την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα. Παράλληλα εξήγησε ότι η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί έχει «πολλές μεταβλητές», οι οποίες αφορούν το προφίλ του χρέους και συγκεκριμένα μέτρα και ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα «ολοκληρωμένο πακέτο».

ΔΝΤ: “Η Ελλάδα να μην πληρώνει μέχρι το 2040 τόκους”

Πιο γενναίες κινήσεις σε σχέση με αυτές του ESM ζητά η πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Η πρόταση του Ταμείου έχει τρεις άξονες:

Πρώτον, ζητά η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο στην Ευρωζώνη μέχρι το 2040.

Δεύτερον, οι λήξεις των ομολόγων της χρηματοδοτικής βοήθειας να επεκταθούν για την περίοδο 2040 – 2080.

Τρίτον, το επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη να τεθεί στο 1,5% για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.

Οι άξονες που θέτει η Ουάσιγκτον δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Ταμείο απέχει πολύ απ’ το να εμφανιστεί ικανοποιημένο απ’ τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ως τώρα οι Ευρωπαίοι. Ειδικά καθώς επιχειρείται απ’την γερμανική πλευρά να γίνει η τελική συμφωνία μετά το 2018. Το Ταμείο επιμένει στη θέση του ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεσμευθούν από τώρα για τη μακροχρόνια ελάφρυνση του χρέους και να μην υπάρχει «κενό» και πιθανή εξέταση του όλου ζητήματος μετά το 2018.

EurogroupαξιολόγησηΚάζιμιρΠαντόανΣαπένΣόιμπλεσυνεδρίασηΤσακαλώτοςχρέος