"Ο κόφτης δεν είναι ό,τι καλύτερο - Οι προτάσεις για αύξηση φόρων ήταν δικές μας"

Στον γνωστό πλέον “κόφτη” αναφέρθηκε ο Υπουργός Οκονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά και ξεκαθαρίζοντας ότι θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι τα στοιχεία που μπαίνουν στο Ταμείο θα ιδιωτικοποιούνται απαραίτητα.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι τα μέτρα για αυξήσεις σε ΦΠΑ, φόρους σε βενζίνη, τσιγάρα, ξενοδοχεία κ.α. αλλά και ΕΝΦΙΑ ήταν προτάσεις της Κυβέρνησης και όχι των δανειστών: «Η βασική ιδέα των Θεσμών ήταν να πάρουμε μόνο 2-3 μέτρα με μεγάλη απόδοση. Για την κάλυψη του 1,8 δις ευρώ ένα από τα μέτρα ήταν αύξηση του ΦΠΑ των ΔΕΚΟ απο 13% σε 23%. Δεν το επιλέξαμε. Όπως δεν επιλέξαμε μείωση των συντάξεων», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «Ποτέ δεν είπα ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Θα γίνουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε τι που θα μπαίνει στο ταμείο θα ιδιωτικοποιηθεί κιόλας».

Για την αυτόνομη Γενική Γραμματεία Εσόδων, ο ίδιος τόνισε πως «Άποψή μου είναι ότι δεν θα την ήθελα. Αλλά δεν μας εμπιστεύονται γιατί 40 χρόνια γινόταν ότι ήθελε ο κάθε υπουργός και για αυτό το θεσμοθετήσαμε τώρα»

Μιλώντας για τον κόφτη, ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι «δεν είναι ό,τι καλύτερο ο μηχανισμός, αλλά με βάση την συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού πλεονάσματα έπρεπε να δείξουμε πως θα τα πετύχουμε τα πλεονάσματα για αυτό και θέλαμε τον μηχανισμό» ενώ σχολιάζοντας το ζήτημα της συμφωνίας, είπε ότι «Σε 10 ημέρες θα ξέρουμε τι θα έχουμε πετύχει και αν ήταν καλύτερη η δική μας διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και το χρέος».

Τέλος, αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «Ο Μητσοτάκης σταμάτησε να βάζει λεφτά στο πόκερ της καταστροφής. Ο Σαμαράς είπε βάλτε και λεφτά και πόνταρε ότι θα καταστραφεί η κυβέρνηση. Φοβούμαι ότι στο τέλος θα τα χάσετε όλα…»

Ευκλείδης Τσακαλώτοςιδιωτικοποιήσειςκόφτηςμέτρα