Πώς θα λειτουργεί ο "κόφτης": Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις με ορίζοντα τριετίας

Οριστικοποιήθηκε η μορφή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης (“κόφτης”) έπειτα από την πολύωρη σημερινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται μόνο εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ διαρρέουν από κυβερνητικές πηγές περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που αυτός θα λειτουργεί.

Όπως σημειώνεται, η ενεργοποίηση θα γίνεται μόνο με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος ώστε να γίνουν παρεμβάσεις στους κωδικούς των εσόδων και των δαπανών, για τους οποίους θα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Συνεχίζοντας οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος αποτελεί υποχρέωση η οποία περιλαμβάνεται στην ίδια τη συμφωνία και επομένως σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία θα ανήκει στην Κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που το ΠΔ δεν εκδοθεί, τότε μόνο θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς, με εξαίρεση τους κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες περιοχές.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, η διαδικασία θα είναι η εξής:

– Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.

– Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, δεν θα λαμβάνεται κανένα απολύτως μέτρο.

– Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί, τότε θα εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

– Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού, αυτή θα αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι. Επομένως δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από τη Νέα Δημοκρατία) το καλοκαίρι.

– Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με το μηχανισμό κερδίζει τρία «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, και αυτό διότι:

– Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος).

– Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 που θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%, με βάση την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,7%.

– Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.

κόφτηςμέτρανομοσχέδιοσυμφωνία