Σε μεταμεσονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε χθες στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Euro Working Group προκειμένου να βρεθεί μια λύση τόσο στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όσο και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα που επιθυμεί διακαώς το Βερολίνο.
Σε ακανθώδες ζήτημα καθίσταται η σύγκλιση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, καθώς το Ταμείο απαιτεί από τους Ευρωπαίους να αποσαφηνιστεί περαιτέρω ποιο είναι το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. σχετικά με το ελληνικό χρέος στη μακροπερίοδο, μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018.
Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι δανειστές παρουσίασαν στο Ταμείο τα σενάρια για την απομείωση του ελληνικού χρέους, τα οποία όμως δεν ξεκαθαρίζουν τις λύσεις για την αντιμετώπισή του με αποτέλεσμα το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή να αρνείται τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν υπάρξει μια κοινώς αποδεκτή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis).
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα δεύτερο σχέδιο, όπου δεν θα απαιτείται ένα πλήρες πρόγραμμα του ΔΝΤ για να γίνει η εκταμίευση, αλλά να υπάρξει μια θετική πολιτική δήλωση από την πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Μετά την επίλυση των ζητημάτων ρευστότητας του ελληνικού κράτους, το ΔΝΤ θα εξετάσει την δημιουργία του ελληνικού προγράμματος από τον Σεπτέμβριο.
Κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EWG) το ΔΝΤ παρουσίασε την δική του ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που είναι πολύ πιο απαισιόδοξη από εκείνη των Ευρωπαίων. Συγκεκριμένα το Ταμείο δεν συμφωνεί με τους αισιόδοξους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης, εκπρόσωποι αρκετών κρατών – μελών μεταξύ αυτών και της Γερμανίας εξέφρασαν επιφυλάξεις ακόμα και για την αναγκαιότητα να αποφασιστούν τώρα μέτρα για το χρέος. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ταμείο πιέζεται από τη Γερμανία να αποδεχθεί τις διαβεβαιώσεις της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «στο μέλλον», ενώ ο ESM παρουσίασε την δική του πρόταση.
Μάλιστα στην πρόταση του ESM για την απομείωση του ελληνικού χρέους σοβαρές αμφιβολίες εξέφρασαν η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, καθώς δεν συμφωνούν με την ανάλυση της βιωσιμότητάς του από τον ESM.
Τα σημεία συμφωνίας
Την ίδια ώρα Αθήνα και τρόικα συμφώνησαν για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των φορολογικών μέτρων με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% να τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιουλίου. Παράλληλα, εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές διαφορές ως προς τον κόφτη δαπανών και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
“Αγκάθι” παραμένουν τα προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, επιμένουν να ψηφιστούν τώρα, ζητώντας και συγκεκριμένες δράσεις, όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που θα ισχύει μέχρι το 2018, αλλά και η περικοπή μισθών σε Δημόσιο, σε συγκεκριμένο ποσοστό και συγκεκριμένες κατηγορίες μισθολογίων.
Επιπλέον ζητούν ΦΠΑ 24% σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αντί άλλων έμμεσων φόρων, ενώ σημείο τριβής καθίσταται η απόφαση για την ενεργοποίηση που θα λαμβάνεται κάθε χρόνο μετά τα στοιχεία της Eurostat ή μετά από κάθε αξιολόγηση. Οι δανειστές θέλουν κάθε 3 μήνες να αποφασίζεται αν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα και αυτά να λαμβάνονται αυτόματα.
Με «άγνωστο Χ» τη στάση του ΔΝΤ, πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση υποστήριζαν πως κυβέρνηση και Ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχονται να εφαρμοστούν από φέτος οι περισσότερες αυξήσεις έμμεσων φόρων, πλην ίσως του φόρου στα ξενοδοχεία ή τις αυξήσεις στα τσιγάρα και τον καπνό που μπορεί να μετατεθούν για 2018.