Το plan b της Ε.Ε. για το χρέος χωρίς το ΔΝΤ

Σενάρια για  προσωρινό “πάγωμα”  του ΔΝΤ από τη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, σε περίπτωση που το Ταμείο δεν συμφωνήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες για τις λύσεις που θα προτείνει η Ε.Ε. ως προς το χρέος και τις λεπτομέρειες του έκτακτου μηχανισμού, εξετάζουν αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης αντιλαμβανόμενοι την συμπεριφορά των αξιωματούχων του Ταμείου, με κορύφωση την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όπου διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων  για τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, εξετάζουν, σύμφωνα με το Euro 2day, διάφορα σενάρια.

Το βασικό είναι ότι η ΕΕ θέλει πλήρη συμφωνία με όλα τα μέρη στις 24 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ. Αυτό όμως προϋποθέτει δύο στοιχεία: ή οι σκληροπυρηνικές χώρες (κυρίως Γερμανία και Φινλανδία), να συμφωνήσουν στην αποσαφήνιση των μέτρων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για το χρέος, κάτι που προς το παρόν δεν διαφαίνεται, ή το ΔΝΤ να κάνει πίσω την τελευταία στιγμή.

Παράλληλα εξετάζονται και τα εξής ενδεχόμενα:

1. Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που θα επικυρώσει το Eurogroup αλλά και το ΔΝΤ, το οποίο θα καταγράψει τις διαφωνίες του μέσα στην έκθεση, ώστε αυτές να συζητηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο και μάλιστα τον προσεχή Σεπτέμβριο. Αξιωματούχοι θεωρούν ότι  σε αυτή την περίπτωση, καθώς το θέμα του χρέους θα ξανανοίξει, το Ταμείο δεν θα σταθεί εμπόδιο στην εκταμίευση της δόσης, κυρίως γιατί αφορά ευρωπαϊκά κονδύλια που διατίθενται ώστε να αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός και η παρουσία του Ταμείου θα παραμείνει ως έχει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

2. Εάν αποφασιστεί ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα 2/3 της συμφωνίας, δηλαδή τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και τον αυτόματο μηχανισμό εκτάκτου ανάγκης, τότε με βάση αυτό το σενάριο μπορεί να λάβει τα 2/3 της δόσης και το χρέος να παραπεμφθεί για αργότερα.

ΔΝΤΕΕχρέος