Όλα για τη συμφωνία - Στη Βουλή για ψήφιση τα νομοσχέδια για τα μέτρα και ο "κόφτης"

Έπειτα από τα χθεσινά αποτελέσματα του Eurogroup, η Κυβέρνηση εργάζεται σε πυρετώδεις ρυθμούς καθώς, όπως φαίνεται, έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σκοπός της δεν είναι άλλος από την άμεση νομοθέτηση του επονομαζόμενου μηχανισμού “κόφτη”, εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζεται από το Eurogroup της Τρίτης στις 24 Μαΐου, με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν ευνοϊκές αποφάσεις για το ζήτημα του χρέους.

Κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μετά από την προγραμματισμένη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες από την πλευρά των θεσμών για το ζήτημα αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη.

Όπως αποφασίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όπου επικρατούσε πανηγυρικό κλίμα, αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή με κανονικές διαδικασίες ένα νομοσχέδιο «σκούπα», το οποίο θα περιλαμβάνει -εκτός από τον μηχανισμό “κόφτη”- τα «κόκκινα δάνεια», το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τους έμμεσους φόρους.

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι στο χθεσινό Eurogroup έγινε το καλύτερο δυνατό, εμμένοντας στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν μέτρα στον μηχανισμό ενώ διευκρινίζει ότι “δεν πετάει στα σύννεφα”. Σχετικά με τα μέτρα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι “Όταν δεν έχεις πιάσει τον στόχο τότε θα πάρεις μέτρα. Ο μηχανισμός γίνεται μόνο για διασφάλιση».

Πέρα από το ζήτημα της συμφωνίας, το σίγουρο είναι ότι το έδαφος έχει προετοιμαστεί ώστε να ψηφιστούν και νομοσχέδια που είχαν μείνει στον “πάγο”, ενώ η σύνταξη του νομοσχεδίου με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα έχει ήδη ξεκινήσει. Το τελευταίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, δια της εκπροσώπου της Αννίκα Μπράιτχαρντ, τονίζει ότι πρώτα θα ληφθούν τα μέτρα και μετά θα εκταμιευτεί η δόση. «Μαζί με την ψήφιση (την Κυριακή) της σημαντικής νομοθεσίας από την ελληνική Βουλή, το πεδίο έχει πλέον τεθεί για να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την πρώτη αξιολόγηση», δήλωσε η κ. Μπράιτχαρντ.

Συμπλήρωσε δε ότι και μετά την νομοθέτηση των προαπαιτουμένων το Eurogroup θα είναι «έτοιμο να υποστηρίξει την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Eurogroupμέτρανομοσχέδιοσυμφωνία