Ξεκίνησε η σύνταξη του νομοσχεδίου που θα "κλειδώσει" την συμφωνία Ελλάδας - δανειστών

Σε εξέλιξη είναι η σύνταξη και νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου, όπου θα περιλαμβάνονται τα ζητήματα που απομένουν για να “κλειδώσει” η συμφωνία Ελλάδας – δανειστών. Αυτά αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας αλλά και ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

Σκοπός είναι να ψηφιστεί από την Βουλή πριν από το Eurogroup της 24ης Μαϊου και να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία. Μετά από την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όπου θα επικυρωθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί οι εταίροι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή η δόση θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει, επιπλέον του ποσού της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων, και το ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι δεν θα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, καθώς θα προβλέπονται παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, είτε στο σκέλος των εσόδων, είτε στο σκέλος των δαπανών. Τόνιζαν, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του.

Στα τεχνικά κλιμάκια έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τα τρία στάδια ελάφρυνσης του χρέους (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), και όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, αυτός ο οδικός χάρτης θα είναι σαφώς αποτυπωμένος και θα χαρακτηρίζεται από αυτοματισμό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ζήτησε βελτίωση, επίσπευση και επιτάχυνση του έργου των υπουργείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, καθώς πλέον αποφορτίζονται από τον κύριο όγκο της διαπραγμάτευσης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και αρκετοί υπουργοί συνεχάρησαν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τις άοκνες προσπάθειες και τη μάχη που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Αναφέρθηκαν ειδικότερα στους υπουργούς Ευκλ. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη, Γ. Σταθάκη, Γ. Κατρούγκαλο αλλά και τις ομάδες τεχνοκρατών που ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις. «Αυτά τα παιδιά έχουν θυσιαστεί όλον αυτόν τον καιρό, έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις και θα είναι πολύ χρήσιμοι στην Ελλάδα στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Eurogroupνομοσχέδιοσυμφωνία