Με τίτλους όπως: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξετάζουν μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» (tagesspiegel), «Σε απόσταση αναπνοής η νέα βοήθεια για την Ελλάδα» (tagesschau), «Φως στην άκρη του τούνελ του ελληνικού δράματος» (DW), «Άνοιξε η συζήτηση για το χρέος» (Neue Zürcher Zeitung), «Η αμφιλεγόμενη συμφωνία τούρμπο στο χθεσινό Εurogroup» (Die Welt), τα γερμανικά και γερμανόφωνα μέσα ενημέρωσης υποδέχονται τα αποτελέσματα της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
Ενδεικτικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt: «Το νέο στοιχείο είναι ότι οι χώρες της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, είναι έτοιμες να συζητήσουν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και μάλιστα άμεσα, πριν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Αθήνα. Μέχρι τις 24 Μαΐου η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης θα προετοιμάσει τις τεχνικές λεπτομέρειες. Πολλά όμως από αυτά είναι αντίθετα σε αυτά που επιθυμούσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προέκρινε την ψήφιση και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πάντα υπό την εποπτεία των θεσμών. Και μετά, ενδεχομένως, να ακολουθούσε συζήτηση για ελάφρυνση».
Κλείνει η συζήτηση για την Ελλάδα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα
Για τη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα γερμανικά πρακτορεία ειδήσεων σημειώνουν ότι: «Ο Β. Σόιμπλε δεν έκανε δηλώσεις μετά την, ασυνήθιστα σύντομη, συνεδρίαση του Eurogroup. Είπε μόνο ότι “προχωρήσαμε σε σημαντικό βαθμό“. Ως γνωστόν δεν θεωρεί αναγκαία μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Από την άλλη πλευρά όμως η ελάφρυνση αποτελεί προϋπόθεση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και ο γερμανός υπουργός επιθυμεί την συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής».
Χαρακτηριστικό και το δημοσίευμα της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung: «Αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία τέλη Μαΐου, η επόμενη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί πριν τον Ιούλιο, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξυπηρετήσει παλαιότερα χρέη. Εκτός αυτού, και αυτό είναι το σημαντικότερο, θα έκλεινε η δημόσια συζήτηση για την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ».
Πηγή: DW