Όλα στους δανειστές ενόψει Eurogroup - Μέτρα φωτιά 5,4 δισ.

Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση προκειμένου να δείξει στους δανειστές ότι όχι μόνον δεν καθυστερεί τη συμφωνία αλλά έχει και την κοινοβουλευτική δύναμη να υπερψηφίζει ασφαλιστικά μέτρα ιδιαίτερα επαχθή για τους εργαζόμενους. Μάλιστα η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής τροπολογίες στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο με τις οποίες θα προβλέπεται επιπλέον μείωση του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 9.090 ευρώ που είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν από ένα μήνα.

Η τροπολογία που είναι έτοιμη να κατατεθεί θα οδηγεί σε αφορολόγητο κάτω και από 8.900 ευρώ, για το οποίο μιλούσαν τις τελευταίες μέρες κυβερνητικές πηγές. Άλλωστε πηγή κοντά στην διαπραγμάτευση θεωρούσε δεδομένη την κατάθεση διορθωτικής τροπολογίας που θα προβλέπει συρρίκνωση του αφορολογήτου για άγαμους και όσους δεν έχουν παιδιά στα ​8.850 -​ 8.900 ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος επιθυμεί να μεταβεί στις Βρυξέλλες με ψηφισμένα τα μέτρα που περιλαμβάνει το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προκειμένου να διαπραγματευτεί με καλύτερες συνθήκες και τα νέα μέτρα, που αφορούν έμμεσους φόρους 1,3-1,5 δισ ευρώ σε βενζίνη, τσιγάρα, ΙΧ αλλά και το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. Στα μέτρα που θα αρχίσουν από σήμερα σταδιακά να αποκαλύπτονται, εκτός από τη νέα κλίμακα, το αφορολόγητο και την έκτακτη εισφορά, θα περιλαμβάνονται επίσης η:

– αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%

– αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο

– αύξηση των τελών κυκλοφορίας

– επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση

– επιβολή τέλους στη χρήση Διαδικτύου.

– επιβολή ειδικού Τέλους στη διαμονή στα ξενοδοχεία.

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα, η κυβέρνηση έχει προτείνει, στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχος, την περαιτέρω περιστολή των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να ψηφιστεί την Κυριακή στη Βουλή προβλέπει κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες με συντελεστές:

22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος

29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ

45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Ο φόρος που προκύπτει με τη εφαρμογή της κλίμακας αυτής, μειώνεται κατά 2.000 ευρώ όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, συντάξεις ή αγροτικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ (και όχι κατά 2.100 ευρώ που ισχύει ως τώρα).

Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, το ποσό της έκπτωσης φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος.

Στο φόρο εισοδήματος ο οποίος προκύπτει με βάση την κλίμακα, έρχεται να προστεθεί και η ειδική εισφορά Αλληλεγγύης με συντελεστές ανά κλιμάκιο εισοδήματος:

0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ

2,2% για εισόδημα από 12.001 – 20.000 ευρώ

5% από 20.001 – 30.000 ευρώ

6,5% από 30.001-40.000 ευρώ

7,5% από 40.001 – 65.000 ευρώ

9% από 65.001 – 220.000 ευρώ

10% από 220.001 ευρώ και άνω.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς την έκπτωση φόρου και το έμμεσο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ.

Η ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup

Στο τραπέζι της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Μαϊου θα βρεθούν τα προληπτικά μέτρα, οι μεταρρυθμίσεις αλλά και το χρέος σύμφωνα με το προσχέδιο της ατζέντας που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο θέμα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει και τη λύση που θα πρέπει να βρεθεί για τα προληπτικά μέτρα. Όπως είναι γνωστό αυτό αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις καθώς η Ελλάδα επιδιώκει ένα αυτόματο μηχανισμό περικοπών και το ΔΝΤ συγκεκριμένα και ψηφισμένα εκ των προτέρων μέτρα.

Στο τραπέζι, αναμένεται να πέσει και το θέμα του χρέους. Όπως μάλιστα καθίσταται σαφές η στόχευση αποβλέπει στο να εξασφαλιστεί ότι οι ετήσιες πληρωμές δεν θα υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Επ’ αυτού ο «πήχης» που βάζει ο Γερούν Ντάισελμπουμ είναι «να ληφθεί πολιτική συμφωνία».

«Η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», αναφέρει σε tweet της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

EurogroupΑσφαλιστικόΒουλήμέτραφορολογικό