Έντονο παρασκήνιο με στόχο τη συμφωνία - Άνεμος αισιοδοξίας στο Μαξίμου

Άνεμος αισιοδοξίας με όπλο τα στοιχεία της Eurostat πνέει στο Mέγαρο Μαξίμου σχετικά με την πιθανότητα αποφυγής της υποχρέωσης νομοθέτησης προληπτικών μέτρων ως απαραίτητου συστατικού κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης, όπως προέκυψε μετά την χθεσινοβραδυνή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Πρωθυπουργό.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για “ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας” εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης αναφερόμενες στα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για την ελληνική οικονομία, εστιάζοντας ταυτόχρονα στις θετικές δηλώσεις των Πιερ Μοσκοβισί και Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως έλεγαν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου “οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά”.

Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους τους, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε η καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει».

Την ίδια ώρα σε θετικό κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε σύμφωνα με τις οποίες δεν αναμένεται να υπάρξει φέτος “μεγάλη κρίση” στην Ελλάδα. “Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος.

Από τη μεριά του ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε όλες τις πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειες για να υπάρξει συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters έλεγαν χθες ότι οι συνομιλίες για την αξιολόγηση προχωρούν αργά και δεν προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Μαΐου.

EurogroupΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣθεσμοίκυβέρνησηΜέγαρο ΜαξίμουΣόιμπλεΤουσκ