Άμεση συμφωνία ζητά ο Τουσκ - Δεν περιμένει (μεγάλη) ελληνική κρίση ο Σόιμπλε (για φέτος)...

Σε αγώνα δρόμου έχουν μετατραπεί οι εργασίες για την πολυπόθητη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας στις 9 Μαΐου, καθώς αξιωματούχοι πιέζουν όλο και περισσότερο ώστε να δοθεί ένα (αίσιο) τέλος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Γεγονός είναι πάντως ότι ο “λευκός καπνός” δεν είναι επιθυμία περισσότερο της ελληνικής πλευράς μια και η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την προσφυγική κρίση αλλά και με το δημοψήφισμα στην Βρετανία στις 23 Ιουνίου σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων Αθήνας – πιστωτών για την αξιολόγηση, δεν αναμένεται να ξεσπάσει μια μεγάλη ελληνική κρίση φέτος. Ωστόσο οι λέξεις “μεγάλη” και “φέτος”, προσδίδουν μια ιδιαίτερη αίσθηση προκαλώντας ασυναίσθητα δεύτερες σκέψεις.

«Δεν θα έχουμε μεγάλη ελληνική κρίση φέτος», ανέφερε ο Γερμανός πολιτικός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι σε πορεία επίτευξης ορατής προόδου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως αναφέρει το Reuters.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα «πολύ σύντομα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Ντόναλντ Τουσκ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη.

Εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας ο κ. Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα ότι έως το τέλος του Μαΐου, όταν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των G7, η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά.

Παράλληλα ενθάρρυνε τους Υπουργούς Οικονομικών και τους θεσμούς «να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

EurogroupΒόλφγκανγκ ΣόιμπλεΝτόναλντ Τουσκσυμφωνία