Σκηνικό κινούμενης άμμου - "Βουλιάζει" η διαπραγμάτευση

Το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ βρέθηκε στο τραπέζι των σημερινών συζητήσεων του Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των δανειστών ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και να συνεδριάσει το Eurogroup όσο πιο σύντομα γίνεται καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα εις βάρος της Ελλάδας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κουαρτέτο αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα αύριο το πρωί.

Μετά από το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις, η Κυβέρνηση ζήτησε έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ωστόσο η απάντηση ήταν αρνητική τόσο από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ όσο και από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η γερμανική πλευρά τόνισε επίσης την ανάγκη για επιπλέον συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας – δανειστών πριν από το Eurogroup. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν ξεκαθάρισε ότι το Eurogroup είναι το αρμόδιο όργανο για την διεξαγωγή των συνομιλιών.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τουσκ, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την ανυποχώρητη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για λήψη επιπλέον μέτρων πέραν της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού καθώς και για την καθυστέρηση της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αύριο οι δύο πολιτικοί θα συνομιλήσουν εκ νέου ώστε η κατάσταση να επανεξεταστεί.

Την ίδια ώρα η Όλγα Γεροβασίλη εξαπέλυσε σήμερα νέα επίθεση κατά του ΔΝΤ, στο οποίο αποδίδει τις ευθύνες για το “μπλακ άουτ” των διαβουλεύσεων.

Το Ταμείο δεν αποδέχεται την κυβερνητική πρόταση για έναν μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης ώστε να περάσουν τα προληπτικά μέτρα 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά ζητά ξεκάθαρα την νομοθέτηση του πακέτου.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή την πρόταση. Αυτό είναι το όριο της συμφωνίας» είπε η κ. Γεροβασίλη, η οποία ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξη για την σύγκληση του Eurogroup.

Με υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης συνομιλεί από το πρωί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε αναρτήσεις του στο Twitter ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν και μερικές ώρες αργότερα ταξίδεψε από τη Ρώμη στο Παρίσι για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν αλλά και τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να είναι νομικώς εφικτά»

Σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε ότι αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο από την μεθεπόμενη εβδομάδα.

«Πολύ νωρίς για να πούμε πότε θα γίνει νέα συνεδρίαση. Μπορεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα το αργότερο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Eurogroup σε συνέντευξη Τύπου με τον Μισέλ Σαπέν.

Όπως είπε, η συμφωνία είναι κοντά και πως «θα δουλέψουμε τις προσεχείς ημέρες για σχεδιάσουμε και να εργαστούμε για τα ζητήματα του χρέους. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να είναι νομικώς εφικτά», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβικί δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι θεσμοί βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Μιλώντας στην ευρωβουλή, ο Μοσκοβισί έκανε έκκληση προς όλους να εργαστούν με μεγάλη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, ώστε μετά τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα να επανέλθει στον δρόμο της ανάπτυξης.

Για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε βέβαιος επαναλαμβάνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να βοηθήσουν την χώρα μας να πετύχει βιωσιμότητα χρέους χωρίς να γίνει “κούρεμα”.

Εν τω μεταξύ σφοδρή επίθεση κατά του ΔΝΤ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος με αφορμή τις αξιώσεις του Ταμείου, είπε ότι αυτές είναι παράλογες και αντισυνταγματικές. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ο κ. Γιουνκέρ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το ΔΝΤ υποβαθμίζει τον ρόλο που παίζει η Ευρωζώνη, παίρνοντας ανοιχτά θέση υπέρ της ελληνικής Κυβέρνησης. «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κομισιόν, καλώντας τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την χώρα μας: «Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες και να βοηθήσουμε», τόνισε.

Στον αντίποδα, υπέρ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τάχθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για διεθνή οικονομικά ζητήματα, Νέιθαν Σιτς, σχετικά με την μεγάλη διαφωνία που υπάρχει με την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Σε ομιλία του προς την επιτροπή του Κογκρέσου, ο Σιτς τόνισε ότι το Υπουργείο του στηρίζει τη θέση του ΔΝΤ για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από πλευράς της Ελλάδας καθώς και ότι οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να δεχτούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πολιτικός, οι Έλληνες έχουν κάνει πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως ακόμη υπάρχει δουλειά που πρέπει και είναι σημαντικό να γίνει.

EurogroupΔιαπραγμάτευσηΔΝΤσυμφωνία