Στερεύουν τα δημόσια ταμεία και η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρευστότητας, σαρώνοντας τα αποθεματικά, όπου υπάρχουν.
Η εντολή δόθηκε και πλέον θα δεσμευτούν τα αποθεματικά των ταμείων, φορέων αλλά και της Βουλής.
Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι τον Απρίλιο καταγράφηκε κενό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα, την ίδια στιγμή που οι δαπάνες για το προσφυγικό και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται.
Η οικονομική δυσπραγία είναι φυσικό επακόλουθο. Το Δημόσιο κάθε μήνα χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων.
Άλλωστε, το Μάρτιο η κυβέρνηση πέραν από μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες κατέβαλε τοκοχρεολύσια 1,6 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο θα καταβάλει συνολικά 931 εκατ. ευρώ για τόκους και αποπληρωμή δανείων, ενώ ήδη έχει γίνει η πληρωμή 459 εκατ. ευρώ που αφορούν σε καταβολές προς το ΔΝΤ. Αθροιστικά το Μάιο και τον Ιούνιο για τις σχετικές υποχρεώσεις θα καταβληθεί 1,1 δισ. ευρώ.
Επίσης, τον Ιούνιο υπάρχουν υποχρεώσεις 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ αφορούν στο ΔΝΤ, ενώ τον Ιούλιο θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ είναι ομόλογα και τόκοι προς την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και 458 εκατ. ευρώ δόση προς το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, τον τρέχοντα μήνα το κενό έκλεισε με αποθεματικά δημοσίων φορέων που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και από κει μέσω repos, δηλαδή με πράξεις ολιγοήμερου δανεισμού που ανακυκλώνονται, χρησιμοποιήθηκαν από το Δημόσιο για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του. Στην ΤτΕ έχουν μεταφερθεί από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ αποθεματικά των νοσοκομείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΟΑΕΔ, ενώ σύντομα την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και αυτά του ΕΟΠΥΥ.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να καλυφθούν οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου έως και τις δύο – τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν έκτακτες ανάγκες δαπανών, π.χ. για το προσφυγικό. Μετά τα πράγματα γίνονται οριακά.
Σημειώνεται, ότι χρειάζονται περίπου τέσσερις εβδομάδες από την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, για να γίνει καταβολή της δόσης. Αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που πιέζει προς την κατεύθυνση της ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί με το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας να ξεπεράσει τα ταμειακά προβλήματα, καθώς η ταχύτερη ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και η πληρωμή των δόσεων για τον φόρο εισοδήματος από τον Ιούνιο θα αρχίσει να γεμίζει ξανά τα ταμεία του κράτους.