Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο, που αγγίζουν τον αριθμό των 10.000 την ημέρα.
Είναι γεγονός, πως οι μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ευνοούνται από τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής μέσα από το Μητρώο των Καταθέσεων, που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταθετών.
Μεγάλο μέρος των κατασχετηρίων που αποστέλλεται παραμένει ανεκτέλεστο, καθώς πολλοί καταθέτες διατηρούν στους λογαριασμούς τους πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που ορίζει η εντολή κατάσχεσης, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ακόμη και μηδενικό υπόλοιπο.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ο αριθμός των κατασχέσεων που τελικά εκτελείται υπολείπεται κατά πολύ των εντολών για κατάσχεση που καταφθάνουν καθημερινά, με αποτέλεσμα πολύ μικρό μέρος των αιτημάτων κατάσχεσης να εκτελείται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των κατασχέσεων που εκτελέστηκε τον Μάρτιο, έφθασε στις 28.000 από 22.000 τον Φεβρουάριο και 15.000 τον Ιανουάριο. Πρόκειται για εκτόξευση των κατασχέσεων, με δεδομένο ότι ο αριθμός ήταν μόλις 1.700 τον Νοέμβριο και 1.800 τον Οκτώβριο, ενώ τον Νοέμβριο αυξήθηκαν στις 7.600 και τον Δεκέμβριο στις 22.000.
Ο μεγάλος αριθμός καταθετών διατηρεί στον τραπεζικό του λογαριασμό λιγότερα από 1.000 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των κατασχέσεων που εκτελείται (97%) αντλεί χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν υπόλοιπα κάτω των 3.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ακατάσχετος είναι ένας λογαριασμός που έχει δηλωθεί ως μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός, και μέχρι του ορίου των 1.000 ευρώ. Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% των χρημάτων, δηλαδή έως τα 250 ευρώ, ενώ οποιοδήποτε ποσό από τα 1.500 ευρώ και πάνω μπορεί να κατασχεθεί εξ ολοκλήρου.
Μεταξύ των φορέων που πρωτοστατούν σε μαζικές κατασχέσεις είναι εκτός από την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Δήμοι, που στέλνουν κατασχετήρια ακόμη και για μικροποσά.