"Άκυρο" από την ΕΕ: πρώτα η ψήφιση των μέτρων και μετά η εκταμίευση

Η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μοιάζει ολοένα και πιο δύσκολη, λίγες ημέρες πριν να στερέψουν εντελώς τα κρατικά ταμεία, με την κοινωνία να βρίσκεται κυριολεκτικά στα όριά της λόγω της οικονομικής πίεσης που δέχεται αλλά και του Προσφυγικού και βλέποντας το “τσουνάμι” των μέτρων να πλησιάζει απειλητικά, χωρίς να μπορεί να το αποτρέψει.

Δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρουν ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφωνία μεταξύ των δανειστών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξαιτίας των διαφορετικών εκτιμήσεων σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Υπάρχουν «τεράστιες διαφορές νοοτροπίας» μεταξύ των θεσμών και κρατών μελών της ΕΕ, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Ένας άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο (λέγεται ότι είναι ο κ. Βίζερ, φέρεται να είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά από τρία μεγάλα ζητήματα: Την συμφωνία με τους θεσμούς για την ρύθμιση του χρέους, την πλήρη νομοθέτηση των μέτρων έκτακτης ανάγκης που ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς και την συμφωνία με το ίδιο το Ταμείο, για το ρόλο του στο ελληνικό Πρόγραμμα χρηματοδότησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αν δεν γίνουν όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξει η “στρόφιγγα”.

Σε ερώτηση για το αν γίνεται να εκταμιευθούν χρήματα για την χώρα μας χωρίς συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, απάντησε πως αυτά είναι ανοησίες.

Συνεχίζοντας ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει ότι στο επερχόμενο Eurogroup στο Άμστερνταμ, το οποίο δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από τρεις ώρες, θα γίνει μεν αναφορά στην Ελλάδα αλλά μόνο στο επίπεδο της πορείας των διαπραγματεύσεων, όπως έχουν γίνει μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από την σύσκεψη της Παρασκευής.

Στην καλύτερη περίπτωση οι αποστάσεις με την ελληνική πλευρά θα γεφυρωθούν -όσο γίνεται- στην σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναφέρει η ίδια πηγή, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η συμφωνία με τον νέο γύρο διαβουλεύσεων στην Αθήνα.

Ο μόνος λόγος για να οργανωθεί ένα έκτακτο Eurogroup «κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής γιορτής», είναι, κατά τα λεγόμενά του, να σημειωθεί αρκετά μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις η οποία θα δικαιολογεί την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής.

Η ίδια ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι «τα πρόσθετα μέτρα των 3 δισ. ευρώ που έχουν ζητήσει οι δανειστές από την κυβέρνηση θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή πριν το 2018. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως δεν κάνουν πίσω στην απαίτηση τους για το προληπτικό πακέτο μέτρων, καθώς θεωρούν πως αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν δεν θα πρέπει να σημειωθεί άλλη καθυστέρηση και τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί από πριν, ώστε να εφαρμοστούν άμεσα».

Συνεχίζοντας ο αξιωματούχος ανέφερε ότι σχετικά με τα “προληπτικά μέτρα” οι συνομιλίες κάνουν λόγο για την νομοθέτησή τους εκ των προτέρων, αλλά όχι την εφαρμογή τους. Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να περάσουν από συγκεκριμένα στάδια: συμφωνία στο πακέτο, τα μέτρα, το θέμα των «προληπτικών μέτρων» και μετά τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Με λίγα λόγια συμφωνία θα έχουμε με την ψήφιση του ασφαλιστικού, του φορολογικού, των κόκκινων δανείων αλλά και των προληπτικών μέτρων.

Ολοκληρώνοντας, επισήμανε ότι Κυβέρνηση και δανειστές δεν διαφωνούν μόνο στο ζήτημα των έκτακτων μέτρων αλλά και σε εκείνο του συνταξιοδοτικού. Μάλιστα, είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση, έχει μεγάλες διαφορές από εκείνο που έχουν ζητήσει οι δανειστές.

EurogroupΔιαπραγμάτευσηΕκταμίευσησυμφωνία