Με πολλά εμπόδια και εκατέρωθεν αντεγκλήσεις προχωρά η διαπραγμάτευση, ενώ ο χρόνος αλλά και η στέρηση στα ταμειακά αποθέματα πιέζουν ασφυκτικά την Κυβέρνηση.
Η ελληνική πλευρά επιστρατεύει τα στοιχεία της Eurostat για το πλεόνασμα τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη, προκειμένου να αποκρούσει την απαίτηση των δανειστών για προληπτικά μέτρα, από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να συνεχίζουν να ασκούν ισχυρότατες πιέσεις σε όλα τα θέματα που αποτελούν για την κυβέρνηση «κόκκινες γραμμές».
Η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης έχει την προσδοκία ότι με ελάχιστες αλλαγές στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, θα καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση μέσω πολιτικής διαβούλευσης εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, αφού οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν την Πέμπτη, προκειμένου οι δύο πλευρές να μεταβούν στο Άμστερνταμ, όπου την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει το άτυπο Eurogroup.
Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή και στην πώληση των δανείων, αφού με βάση τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού πρέπει, για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, να επιτρέψει την πώληση «κόκκινων» αλλά και ενήμερων δανείων, προστατεύοντας μόνο όσους δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και αυτούς μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016 καθώς από εκεί και πέρα, με βάση τα συμφωνηθέντα, πρέπει να επιτραπεί η πώλησή τους, γεγονός που συνεπάγεται και την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμού τους.
Με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη και την παρουσία της εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου ξεκινά σήμερα, από τις 10 το πρωί, η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το πρόσθετο πακέτο μέτρων που ζητούν οι δανειστές για να καλυφθούν αποκλίσεις από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, ανεβάζοντας το λογαριασμό της αξιολόγησης ακόμη και στα 9 δισ. ευρώ.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός Απριλίου, ενώ πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της οικονομίας το 2015. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας της μετέφερε τη θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη από τη Eurostat, θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διεμήνυε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές. Η ίδια πηγή πάντως παραδέχθηκε πως οι θεσμοί δεν έχουν δεχθεί όσα προβλέπονται στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ωστόσο η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο και παραμένει ανοιχτή σε τροποποιήσεις κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Στη χθεσινή συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα σχετικά με το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκησή του και ένταξη σε αυτό προς ιδιωτικοποίηση 27 φορέων, και όχι μόνο 11 που δέχεται η κυβέρνηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πηγές του Βήματος από το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι το 51% περνάει στο Δημόσιο, το 20% θα δοθεί σε ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 29% θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι τον Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.
Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που αποσκοπούν στην πρόσβαση εναλλακτικών προμηθευτών σε φθηνότερες πηγές ενέργειας, αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά με βάση ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εισηγηθεί η ΡΑΕ ως προς τη διαδικασία, τις ποσότητες ενέργειας που θα δημοπρατούνται, την κατώτατη τιμή, τη χρονική διάρκεια κλπ. και θα εγκρίνει το υπουργείο. Η διαδικασία θα αναθεωρείται ανά εξάμηνο για να προσαρμόζεται στις εξελίξεις.