Ούτε η Ισπανία και η Πορτογαλία φαίνεται να ξεφεύγουν από τις “δαγκάνες” το ΔΝΤ, καθώς εκπρόσωποι του Ταμείου ζητούν από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα για να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους, ώστε να μην ξεφύγουν από τους στόχους που έχουν θέσει για το άμεσο μέλλον.
Τα παραπάνω δήλωσαν ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και ο αναπληρωτής του, ο Φίλιπ Γκέρσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Ουάσινγκτον.
Ο κ. Γκέρσον, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ισπανία, είπε ότι το ΔΝΤ προβλέπει ότι το έλλειμμα για το 2016 θα ανέλθει περίπου στο 4% του ΑΕΠ εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Η Ισπανία θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% φέτος, όμως σχεδόν όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι δεν θα πετύχει αυτόν τον στόχο.
«Κατά την άποψή μας, μια προσαρμογή κατά περίπου μισή μονάδα του ΑΕΠ ή ακόμη περισσότερο θα ήταν χρήσιμη ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε καθοδική πορεία», πρόσθεσε ο Γκέρσον.
Για την Πορτογαλία πάλι, ο Πολ Τόμσεν είπε ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί τα δύο τελευταία χρόνια έχει «χαλαρώσει» και είναι σαφές πως η Λισαβόνα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.
Παρότι παραδέχθηκε ότι «η Πορτογαλία είναι σε δύσκολη κατάσταση», τόνισε ότι με τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε, «είναι σε καλύτερη θέση απ’ ότι ήταν πριν από την κρίση».
«Πιστεύουμε ότι χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση για το έλλειμμα, στο 2,2 – 2,3% του ΑΕΠ», κατέληξε.