«Οι συζητήσεις για την ελληνική αξιολόγηση δεν οδεύουν προς μία νέα κρίση» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κρίση» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πιστωτικό πρόβλημα, προτού εκταμιευτεί η επόμενη δόση του προγράμματος.
Στην διάρκεια της συνέντευξής του ο Πρόεδρος του Eurogroup διαβεβαίωσε ότι μόλις «η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, της φορολογίας εισοδήματος και των ιδιωτικοποιήσεων», τότε «θα δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε» στο ζήτημα του χρέους και ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει για το ελληνικό χρέος, καθιστώντας ωστόσο, απολύτως αναγκαία τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
«Θεωρώ ότι οι Έλληνες καταλαβαίνουν πλήρως πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για τους Ευρωπαίους» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι «το Ταμείο βοηθάει την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους, από την άποψη ότι το θεωρεί μη βιώσιμο. Επομένως χρειαζόμαστε το ΔΝΤ προκειμένου να υπάρχει η σωστή ισορροπία».
Ο Πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε την ανάγκη εμπλοκής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και κατέληξε λέγοντας ότι «η δέσμευσή μας για την ελάφρυνση του χρέους ισχύει ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσουμε τι πρέπει να συμβεί προς αυτή την κατεύθυνση».
Ντομπρόβσκις: Στο 3,5% ο στόχος για το πλεόνασμα του 2018
Νέα δάνεια και το δρόμο για τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ανοίξει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μιλώντας στο Reuters ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «από την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βλέπουμε πως κάνουμε πρόοδο με την Ελλάδα και η οριστικοποίηση της αξιολόγησης είναι ξεκάθαρα εφικτή».
Όπως επεσήμανε, μιλώντας στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου Κορυφής του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον υπολογισμό της δημοσιονομικής επίπτωσης που αναμένει από τις διάφορες μεταρρυθμίσεις, ώστε να πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με τους πιστωτές της το περασμένο καλοκαίρι.
Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις, για την επίτευξη αυτού του στόχου, περιλαμβάνονται η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού, η σύσταση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις και υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει κάνει πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα.
«Έχει γίνει πολλή δουλειά τους τελευταίους μήνες. Τώρα αν υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές, τότε μπορεί να γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε με νόημα και πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε εποικοδομητικά με το ΔΝΤ, υπάρχουν ορισμένες διαφορές στην αποτίμηση της δημοσιονομικής προσπάθειας που χρειάζεται για να επιτευχθούν οι στόχοι, όμως αυτές οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν».