Για την παγκόσμια οικονομία, την αγορά πετρελαίου αλλά και τον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη όπως αυτός θα διαμορφωθεί στις επόμενες δεκαετίες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια, Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας στο Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας-Γερμανίας που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.
Όπως είπε ο κ. Στεργιούλης, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η δομή και η λειτουργία του αναπτυξιακού μοντέλου της σύγχρονης περιόδου, η απορρύθμιση των θεσμικών πλαισίων των εθνικών οικονομιών αλλά και η κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, διαμορφώνουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία για το 2016.
Σχετικά με τις παγκόσμιες εξελίξεις που θα διαμορφωθούν στο μέλλον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ, σημείωσε ότι καταλυτικό ρόλο θα παίξουν η αναδιάταξη των εμπορικών οδών στο πλαίσιο της Συμφωνίας των χωρών του Ειρηνικού, η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Κίνας στην ασιατική ήπειρο, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η πρόσφατη προσέγγιση Κίνας – Ταϊβάν, αλλά και ο ιδιαίτερης σημασίας για την Ευρώπη και τη Δυτική Ασία σχεδιασμός από την Κίνα του Κινέζικου δρόμου του Μεταξιού.
Ο κ. Στεργιούλης εξήγησε ότι το γεωπολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί σε συνδυασμό με την πολιτική, θα αποτελέσουν για το τρέχον έτος τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Όσο για την οικονομική κρίση και το πώς αυτή επηρέασε την αγορά του πετρελαίου, τόνισε ότι η ζήτηση των πετρελαιοειδών και τα περιθώρια διύλισης, έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση σε παγκόσμια κλίμακα. Ειδικά στην Ευρώπη έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ή αλλάξει χρήση από το 2008, 22 διυλιστήρια συνολικής δυναμικότητας 2,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως, δηλαδή το 13% της συνολικής διυλιστικής δυναμικότητας της Ευρώπης, εκ των οποίων τα 15 συνολικής δυναμικότητας 1,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως αφορούν χώρες της ΕΕ.
Αντίθετα, τα διυλιστήρια Μέσης Ανατολής και Ασίας αύξησαν τη συμμετοχή τους στην παγκόσμια παραγωγή διύλισης κατά 30% μεταξύ των ετών 2005-2014. (World Oil and Gas Review, 2015, p. 112-114). Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός στη Μεσόγειο, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ανταγωνιστική παρουσία των ελληνικών διυλιστηρίων, πέραν των άλλων και δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, και υπό την πίεση της συρρίκνωσης της εσωτερικής αγοράς, ήδη το 60 % περίπου της παραγωγής εξάγεται.
Επιπλέον, τα εκτός ΕΕ διυλιστήρια δεν επιβαρύνονται με το κόστος συμμόρφωσης με τις ποιοτικές προδιαγραφές των προϊόντων και τις αποδεκτές περιβαλλοντικές επιδόσεις της παραγωγικής διαδικασίας που ισχύουν στην ΕΕ. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την απουσία παρόμοιων προδιαγραφών στις εκτός ΕΕ αγορές, στις οποίες απευθύνεται η πλειονότητα των προϊόντων που παράγει ο κλάδος, θέτει τα ευρωπαϊκά και τα ελληνικά διυλιστήρια σε μειονεκτική ανταγωνιστική θέση.
Σχετικά με την διαμόρφωση του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη για το 2050, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή ο στόχος παγκοσμίως είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με κεντρικό άξονα την δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα. Αυτό θα επιτευχθεί με πολιτικές δεσμεύσεις, δράσεις και μέτρα για:
Υψηλή ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας
Ανταγωνιστική παρουσία εναλλακτικών τεχνολογιών με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα με την παραδοχή ότι το κοινό αποδέχεται τόσο την πυρηνική ενέργεια όσο και την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS).
Υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με στόχο για το 2050 συμμετοχή 75% στην συνολική κατανάλωση ενέργειας και 97% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Χαμηλό μερίδιο πυρηνικής ενέργειας.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Στεργιούλης αναφέρθηκε στην στρατηγική και τον ρόλο των ΕΛΠΕ. Στόχος, όπως είπε, είναι η διατήρηση των δεικτών ανταγωνιστικότητας των ΕΛΠΕ στο 25% των πλέον ανταγωνιστικών διυλιστηρίων, σύμφωνα με την κατάταξη της Solomon, κάτι που αποτελεί για την εταιρεία πρωταρχικό στόχο και βασική υποχρέωση προς τους μετόχους της. Αυτό συνεπάγεται τον προγραμματισμό και την υλοποίηση δράσεων στους τομείς βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου (δεξιότητες, τεχνογνωσία).
Στο πλαίσιο του μεσο-μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, ο Όμιλος υιοθετεί τις ευρωπαϊκές θέσεις μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος, καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και αναπροσανατολισμό προς τις ενεργειακές δράσεις και προϊόντα της νέας εποχής (ΑΠΕ, δίκτυα φυσικού αερίου, ηλεκτρική ενέργεια), με παράλληλη ισχυροποίηση στον πετρελαϊκό κλάδο, όπως προσδιορίζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενεργειακού μετασχηματισμού.
H ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ διαθέτει επίσης σημαντική διεθνή εμπειρία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, έχοντας συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια ως ισότιμος εταίρος σε 17 κοινοπραξίες με αναγνωρισμένες μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες (Λιβύη, Αίγυπτος, Αλβανία, Μαυροβούνιο). Από το 2014 οι δραστηριότητες του Ομίλου έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται και πάλι στην Ελλάδα. Ήδη, η ΕΛΠΕ ερευνά την θαλάσσια περιοχής του Πατραϊκού Κόλπου ως Εντολοδόχος διεθνούς κοινοπραξίας με την ιταλική Edison. Πρόσφατα έχει υποβάλλει προσφορές σε διεθνείς διαγωνισμούς για 5 ακόμη περιοχές στην Δυτική Ελλάδα και έχει ήδη επιλεγεί ως ο προτιμητέος ανάδοχος στις δύο χερσαίες, ενώ είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση για τις θαλάσσιες περιοχές (στη μια περιοχή συμμετέχει σε κοινοπραξία με τις Total και Edison).