Με τα νέα μέτρα και τους φόρους ανά χείρας επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών σήμερα στην Αθήνα, για την τελευταία “πράξη” της διαπραγμάτευσης με το οικονομικό επιτελείο.
Ο χρόνος για το “κλείδωμα” της συμφωνίας μετράει αντίστροφα καθώς στόχος είναι αυτή να ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα περίπου 10 ημερών ώστε να περάσουμε στο τελικό στάδιο, που δεν είναι άλλο από το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Εκεί πλέον θα πρέπει να ανάψει το “πράσινο φως” από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Τα μηνύματα που έρχονται από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι θετικά και αισιόδοξα για το κλείσιμο της συμφωνίας, ωστόσο μένει μια “μικρή” λεπτομέρεια: τόσο το κουαρτέτο όσο και η ελληνική πλευρά να καταφέρουν να μειώσουν την απόσταση που βρίσκεται ανάμεσά τους χωρίς βέβαια κανείς να γνωρίζει ποιό από τα δύο μέρη… θα κάνει τα περισσότερα βήματα.
Πάντως, αυτό που έχει ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση είναι ότι για άλλη μια φορά έρχονται σκληρά μέτρα τα οποία όμως από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα “μεταφραστούν” σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το μόνο που δεν έχει γίνει σαφές, είναι το αν η ανάπτυξη αυτή θα επηρεάσει θετικά και την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου.
Ποια ζητήματα απασχολούν τις δύο πλευρές
Το πρώτο δεν είναι άλλο από τα “κόκκινα δάνεια”, για τα οποία η θέση των δανειστών είναι σαφής: ζητούν την πλήρη πώληση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση προτείνει την εξαίρεση όσων αφορούν την πρώτη κατοικία.
Το Ασφαλιστικό είναι το επόμενο ζήτημα το οποίο ακόμη παραμένει ανοιχτό. Οι δανειστές δεν διαπραγματεύονται καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί η “χρυσή τομή” για το ύψος της εθνικής σύνταξης αλλά και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.
Τα μέτρα 5,4 δισ: με δεδομένο ότι Αθήνα και δανειστές έχουν συμφωνήσει 3,5% πλεόνασμα για το 2018, μένει να οριστικοποιηθεί το τελικό μείγμα μέτρων στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν από βδομάδα.
Σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση για τις διαβουλεύσεις, υπάρχει έντονη ανησυχία για την στάση που σκοπεύει να κρατήσει το ΔΝΤ. «Η πρόθεση να κλείσουμε υπάρχει, αλλά ακόμα και ένας θεσμός να διαφωνήσει όλα τινάζονται στον αέρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.