Σαν “βόμβα” έσκασε η δημοσιοποίηση μιας συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελουσέσκου σχετικά με την Ελλάδα, την Ευρώπη και την διαχείριση του οικονομικού ζητήματος της χώρας μας, τη στιγμή που οι Θεσμοί επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με το WikiLeaks, η κουβέντα αυτή πραγματοποιήθηκε σε τηλεδιάσκεψη στις 19 Μαρτίου, μεταξύ Βελκουλέσκου, Τόμσεν και Ιβα Πέτροβα και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το Ταμείο εξετάζει ακόμα και την αποχώρησή του από το πρόγραμμα, στην περίπτωση που η Γερμανία δεν συναινέσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ταυτόχρονα, φαίνεται ξεκάθαρα η εχθρική στάση που κρατά το ΔΝΤ απέναντι στη χώρα μας.
Εν τω μεταξύ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη διαρροή του Wikileaks. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Όπως αναφέρει ο οργανισμός, οι δύο αξιωματούχοι του Ταμείου είπαν ότι μια απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής είναι απαραίτητη, ώστε να έχουν “στο χέρι” τις υπόλοιπες πλευρές για να υποκύψουν στις απαιτήσεις τους: Η Γερμανία δηλαδή να συμφωνήσει για ελάφρυνση χρέους και η Ελλάδα για τα μέτρα λιτότητας, όπως η μείωση στις συντάξεις.
Το μόνο “τρωτό” τους σημείο, είναι το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αναμένεται “πάγωμα” στην λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Σύμφωνα με όσα είπαν, το δημοψήφισμα θα περιπλέξει τα πράγματα, καθυστερώντας τη «στιγμή της αλήθειας» για μετά από τη διεξαγωγή του. «Αυτό θα είναι καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά η Βελκουλέσκου.
«Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται», λέει ο Τόμσεν στη συζήτηση. «Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Ελληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit», προσθέτει, ενώ συνεχίζει «Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε ”Κοίτα, κ. Μέρκελ, είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;”. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».
Όπως αναφέρει το WikiLeaks, η Βελκουλέσκου στη συγκεκριμένη συνομιλία λέει «Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε… υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση… τόσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις».
Η άποψη του Τόμσεν από την άλλη είναι ότι οι Έλληνες «δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας». Η Βελκουλέσκου από την πλευρά της επιχειρηματολογεί ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε… Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα».
Η Βελκουλέσκου έκανε λόγο και για λάθος στρατηγική από το ΔΝΤ. «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Ελληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Ελληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε», αναφέρει.
Στη συνέχεια το WikiLeaks αναφέρει ότι στη συζήτηση η Βελκουλέσκου αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ εξετάζει το αν θα πρέπει να δημοσιεύσει την επικαιροποιημένη έκθεσή του για την κρίση.
Σε κάποιο σημείο η Βελκουλέσκου προτείνει και μία ασυνήθιστη λύση: να διαχωριστεί το πρόβλημα σε δύο προγράμματα, με διαφορετικούς στόχους. «Το ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι θα αποδέχονταν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Κομισιόν, για τους σκοπούς του προγράμματος και τους δικούς μας στόχους για τους σκοπούς της ελάφρυνσης χρέους», λέει.