Την πώληση όλων των δανείων ζητούν οι δανειστές

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά ένας ακόμα κύκλος διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών ανέφερε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΑΝΤ1 σχετικά με την διαπραγμάτευση, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η ελληνική πλευρά αυτή την στιγμή είναι πολύ κοντά με τους θεσμούς σε ορισμένα θέματα, ενώ όπως σημείωσε υπάρχει απόσταση σε άλλα ζητήματα.

Χαρακτήρισε την διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει «αρκετά σκληρή», ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι «η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σχετικά στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα». Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας, υπάρχει σύγκλιση στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για τα 1,8 δισ. ευρώ μέτρα στην άμεση φορολογία. «Νομίζω ότι θα κλείσουμε» επεσήμανε ο κ. Σταθάκης και ξεκαθάρισε ότι από τα 5,4 δισ. ευρώ του συνόλου των μέτρων τα 3,6 δισ. ευρώ  θα έχουν άμεση εφαρμογή και το 1,8 δισ. ευρώ που είναι έμμεσοι φόροι θα εφαρμοστούν από το 2018.

Παράλληλα σημείωσε ότι αν η οικονομία πάει καλά το 2018 τα μέτρα που θα χρειαστούν θα είναι πολύ λιγότερα. Επιπλέον κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό με την φιλοσοφία να μην κάνει περικοπές στις συντάξεις ή να μην περιορίσει περαιτέρω το σύστημα δημοσίων δαπανών «που έχει φτάσει στα όριά του».

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο φορολογικό ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι κάτω από εισόδημα 20.000 ευρώ δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, έως τις 35.000 με 40.000 ευρώ θα υπάρχουν οριακές ελαφρύνσεις και από 40.000 ευρώ και πάνω θα υπάρχουν επιβαρύνσεις.

Ερωτηθείς για τα «κόκκινα δάνεια» ο Υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι υπάρχει απόσταση με τους δανειστές για το θέμα, καθώς ζητούν να πωλούνται σε ξένα funds όλα τα δάνεια και ξεκαθάρισε ότι το πλαίσιο για να αδειοδοτηθούν εταιρείες που αγοράζουν «κόκκινα δάνεια» είναι πολύ αυστηρό.

αξιολόγησηδανειστέςκόκκινα δάνειαΣταθάκης