Με την κύρωση του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη, θέλουμε να δώσουμε μία γενικότερη στήριξη στα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, τώρα που ξεκινάει η διαπραγμάτευση και για τα εργασιακά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επισκέφθηκε το Τορίνο.
Παράλληλα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι, αφού κλείσει το μέτωπο των συντάξεων, έπεται το δεύτερο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού πεδίου, με έμφαση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Σήμερα, στο Τορίνο, είχαμε την πανηγυρική εκδήλωση για την κύρωση του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη» επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας, λέγοντας ότι πρόκειται για την πιο περιεκτική σύμβαση προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων σε οικουμενικό επίπεδο και, ιδίως, σε ευρωπαϊκό. «Θυμίζω ότι είχε κριθεί πολλές φορές από την Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων ότι ήταν αντίθετη με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη η πολιτική λιτότητας, που ακολουθήθηκε στο πλαίσιο του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.
Και πρόσθεσε: «Ευελπιστώντας, δηλαδή ότι θα κλείσουμε το μέτωπο των συντάξεων, θέλουμε να προχωρήσουμε στην προσπάθεια να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να επαναφέρουμε τα βασικά στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και, γι’ αυτό το σκοπό, χρειαζόμαστε και το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως χρειαζόμαστε και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας».
Όπως είπε, «αυτό που προτιθέμεθα να κάνουμε στο άμεσο μέλλον είναι να εμπλέξουμε συμβουλευτικά και τους δύο αυτούς διεθνείς οργανισμούς στη διαπραγματευτική προσπάθεια, ακριβώς γιατί και οι δύο οργανισμοί υπερασπίζονται το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, τις βασικές εγγυήσεις των ατομικών και των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων. Για μας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή της Ελλάδας στην Ευρώπη, μετά την αποχώρησή της από αυτήν την περίοδο των μνημονίων, να γυρίσουμε πίσω στον κοινωνικό διάλογο, να γυρίσουμε πίσω στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θεωρούμε ότι βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η κύρωση του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη».
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και μέλος της Επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη Νίνα Κασιμάτη, δήλωσε ότι το Τορίνο είναι η γενέθλια πόλη του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη. Όπως ανέφερε, «το ζήτημα είναι πως οι πολιτικές και αυτά τα περιεκτικά κοινωνικά δικαιώματα που περιέχονται στο χάρτη και συμπληρώνουν την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, πρέπει να συνδεθούν και να είναι ένας παράγοντας που θα λαμβάνεται υπόψη από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Σύμφωνα με την ίδια, «πρέπει ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης να γίνει ένα μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου, ώστε οι πολιτικές που θα παράγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν υπόψη τους και προτεραιότητά τους τα κοινωνικά δικαιώματα, ώστε το ευρωπαϊκό μοντέλο να περισωθεί και να μην συνεχιστεί αυτή η διαρκής λιτότητα, που υπονομεύει και το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, αλλά εντέλει και τη δημοκρατία».