Σούζαν Σάντλερ από ΔΝΤ: Έπρεπε να έχει διακοπεί η αποπληρωμή παλιού χρέους και να διαγραφεί μέρος του νέου από το 2010

«Τι νόημα έχει να εξοφλούνται οι μεγάλες τράπεζες και αντί αυτού να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι;» αναρωτιέται, μεταξύ άλλων, η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Σούζαν Σάντλερ, σε συνέντευξη της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

Η κ. Σάντλερ υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ, κακώς, υπέκυψε σε πολιτικές πιέσεις και τελικά ενέδωσε στην υιοθέτηση ενός προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα τότε, αν και ήταν ξεκάθαρο ήδη ότι οι προοπτικές που δίνονταν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Διατυπώνει, δε, την άποψη ότι θα έπρεπε το Ταμείο να έχει πιέσει να διακοπεί η αποπληρωμή παλιού χρέους από την Αθήνα και να γίνει διαπραγμάτευση για διαγραφή χρέους, ήδη, από το 2010 και μάλιστα άμεσα, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό η κατάσταση θα αποσαφηνιζόταν γρηγορότερα. Αντίθετα, σημειώνει, η μακρά καθυστέρηση που τελικά σημειώθηκε ενέτεινε την άθλια οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και δεν εμπόδισε την μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η Σούζαν Σάντλερ εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί και σήμερα να αντέξει, μακροπρόθεσμα, το χρέος της γιατί για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να έχει επί πολλά χρόνια πλεονάσματα και μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Προειδοποιεί ότι πρέπει πάντα να υπάρχει εγρήγορση καθώς το κλίμα στις αγορές αλλάζει ανά πάσα στιγμή και εκτιμά ότι τα χαμηλά επιτόκια που οι ευρωπαίοι εταίροι εξασφάλισαν στην Αθήνα βοήθησαν αλλά όχι και τόσο πολύ αφού είναι προφανές ότι τα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν στο ακέραιο.

Πληροφορίες από Εθνος

ΔΝΤχρέος