Μειώσεις στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, ανακοίνωσε εμμέσως ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Μιλώντας στο “Κόκκινο” και τον κ. Αρβανίτη, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δουν μειωμένες τις συντάξεις τους όσοι λαμβάνουν αθροιστικά 1.300 ευρώ, εννοώντας την κύρια καθώς και την επικουρική σύνταξη.
«Είναι απόλυτη “κόκκινη” γραμμή», τόνισε, «ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα».
Η επικουρική δεν είναι μόνο θέμα ποσού αλλά και συντελεστή αναπλήρωσης, όπως είπε. Για περιπτώσεις όπου έχουν καταβληθεί πολύ υψηλές εισφορές δεν είναι άδικο να υπάρχουν υψηλότερες αποδοχές, σημείωσε.
Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως αναγνωριστική την χθεσινή συνάντηση του με τους εκπροσώπους των πιστωτών, λέγοντας πως «Ήταν περίπου όπως τα περιμέναμε καθώς επιβεβαιώθηκε η διαφοροποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους Ευρωπαίους, όσον αφορά την εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει».
Σύμφωνα με τον Τπουργό Εργασίας, τα σημαντικότερα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών, είναι:
Το Ασφαλιστικό, καθώς οι δανειστές προωθούν την αναλογικότητα, ενώ η ελληνική πλευρά την αναδιανεμητικότητα, την εθνική σύνταξη και τους συντελεστές αναπλήρωσης.
Η ρύθμιση των θεμάτων της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπου όπως είπε, «τα καλά νέα είναι ότι δεν θα μειωθούν κύριες συντάξεις»
Η συζήτηση των συμπληρωματικών βελτιώσεων που προωθεί η κυβέρνηση για τους αγρότες, τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων μέχρι και 1.200 ευρώ.
Σε συνέντευξή του στον Real Fm, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε: «Επειδή ο κύριος όγκος των συντάξεων είναι μέχρι 1.200 ευρώ, δεν μπορούμε να σε καμία περίπτωση να μιλάμε για περικοπή των κύριων συντάξεων. Οι δανειστές ζητούν αιματοκύλισμα των συντάξεων», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι ισχύει η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης να μην κοπούν οι κύριες συντάξεις.
Την ίδια ώρα που οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα του Ασφαλιστικού έχουν πάρει “φωτιά”, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δημοσίευσε έκθεση – βόμβα η οποία μάλλον βάζει σε μεγαλύτερους μπελάδες την κυβέρνηση.
Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και στο κεφάλαιο για τα εργασιακά και τις συντάξεις – μισθούς, ο Οργανισμός τονίζει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο, ωστόσο αυτός αυξάνεται με την προϋπηρεσία (3ετίες) κι αυτό είναι μοναδική περίπτωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Οι ίδιοι υπολογίζουν, δε, ότι αν προστεθούν οικογενειακά επιδόματα στις 3ετίας, ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει στα 818 ευρώ.
Η πρόταση του ΟΟΣΑ
Με δεδομένο ότι όλα αυτά θα επανεξεταστούν εντός του 2016, ο Οργανισμός προτείνει για τον κατώτατο μισθό να συνδεθεί με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση και πάνω απ ΄ όλα να αναθεωρηθεί το σύστημα των 3ετιών. Εμμέσως πλην σαφώς ζητά την κατάργησή τους.
Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπάρχουν ακόμα περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις αλλά ακόμα κι αν η Ελλάδα ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, η αύξηση της παραγωγής θα είναι μόλις 0,2% σε βάθος δεκαετίας.