"Κάτι τρέχει" με το χρέος...

Για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έγινε συζήτηση στο χθεσινό Eurogroup, κατά το οποίο αποφασίστηκε η επιστροφή του Κουαρτέτου στην Αθήνα, για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης.

Ωστόσο, οι πολλές και διαδοχικές δηλώσεις για το ελληνικό χρέος από πλευράς Ευρωπαίων δεν διαφώτισαν τις προθέσεις ούτε τους σχεδιασμούς των δανειστών για το τι μέλλει γενέσθαι. Το βέβαιο είναι ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος έρχεται και ξαναέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων, τυπικώς αλλά και ατύπως, όμως με τρόπο που δεν επιτρέπει προβλέψεις, ούτε καν λογικές υποθέσεις, πόσο μάλλον την εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων.

Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ότι αδυνατεί να επιχειρηματολογήσει για κάτι τέτοιο στον γερμανό νομοθέτη, στη γερμανική κοινή γνώμη “απέναντι στην οποία έχω υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό”. O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, είπε χαρακτηριστικά ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους είναι για το πρεστίζ και όχι για την ουσία.

Σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, ο Γερμανός πολιτικός, είπε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η εκτίμηση των δανειστών της χώρας μας είναι ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν πως η Αθήνα εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου.

Γερούν Ντάισελμπλουμ

“Είχαμε δώσει μια υπόσχεση πριν από πολύ καιρό ότι αν η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της, θα κάναμε τα απαραίτητα για να το καταστήσουμε βιώσιμο”, είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup για το ελληνικό χρέος μετά το πέρας της συνεδρίασης των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτείται πολλή δουλειά και κυρίως να «καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό» με ένα «συμπαγές πακέτο μέτρων», συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό και στη φορολογία.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε ότι ναι μεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων παρ’ όλα αυτά το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στην Αθήνα, στέλνοντας το μήνυμα πως το παν είναι τα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

«Οι ήδη σοβαρές προτάσεις για αναμόρφωση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού θα πρέπει να συμπληρωθούν για να επιτύχουμε τους στόχους», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αν ούτε αυτό δεν είναι αρκετό, θα πρέπει να εξεταστεί και το θέμα του χρέους. Συνεχίζοντας, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η συμφωνία των θεσμών και του ΔΝΤ είναι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης, κάτι που θα συζητηθεί το προσεχές διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χορήγησαν στην Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο βοήθειας 86 δισεκατομμυρίων με αντάλλαγμα νέα μέτρα λιτότητας, ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος.

Πάντως, το γεγονός ότι για πρώτη φορά συνδέεται η αξιολόγηση και η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με την απομείωση του χρέους, είναι κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση των πρόσθετων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Το κερασάκι στην τούρτα!

Έναν υποτίθεται «κρυφό» διάλογο μεταξύ του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέγραψαν τα ανοιχτά μικρόφωνα μετά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οι δύο άντρες βρίσκονταν ακόμη ενώπιον των δημοσιογράφων, τους οποίους είχαν μόλις ενημερώσει για τα αποτελέσματα των εργασιών του Eurogroup, όταν μια απάντηση που είχε δώσει προηγουμένως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προκάλεσε ένα σχόλιο από τον Γάλλο Επίτροπο: «Νομίζω ότι πυροδότησες ένα τεράστιο debate για το χρέος, για την ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Το έκανα επίτηδες»!

Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Μισέλ Σαπέν

Μεγαλύτερη προσπάθεια για το Ασφαλιστικό και συμφωνία της Ευρωζώνης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. “Αν βρισκόμαστε εκεί για το χρέος, είναι γιατί το ΔΝΤ συμμετέχει” στο πρόγραμμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, λέγοντας ότι έχουν αμβλυνθεί οι διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με την στάση που πρέπει να κρατήσουν απέναντι στην Ελλάδα.

Κατά τον Μισέλ Σαπέν, οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την “εαρινή σύνοδο” του ΔΝΤ που αναμένεται να διεξαχθεί από 17 έως τις 19 Απριλίου στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι “αυτό είναι ένα χρήσιμο χρονοδιάγραμμα”.ο Γάλλος πολιτικός εξέφρασε την βεβαιότητά του για την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους χωρίς “κούρεμα” –καθαρή απομείωση του ύψους του– κάτι που θεωρείται “κόκκινη γραμμή” από ορισμένους. Είναι πιθανό να “παίξουμε” με την ωρίμανση του χρέους, είπε χαρακτηριστικά.

Πιέρ Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις δήλωσε ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα (ίσως και πριν από το ελληνικό Πάσχα την 1η Μαΐου), κάτι που συμφέρει κυρίως την Ελλάδα, όπως είπε, αν συνυπολογίσει κανείς τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Με την σειρά του, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι απομένει να γίνει ακόμα δουλειά σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό, ενώ αναφορικά με το χρέος, ανέφερε ότι θα γίνουν συζητήσεις το επόμενο διάστημα.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση» δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κατά την έξοδό του από την συνεδρίαση του Eurogroup.

Κλάους Ρέγκλινγκ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι στενεύουν τα περιθώρια ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπενθύμισε ότι 21 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τον ESM, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών χρημάτων του προγράμματος (86 δισ. ευρώ).

EurogroupαξιολόγησηΕλληνικό Χρέοςμέτρα