Απώλειες 9 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο σε δύο ημέρες – Ανησυχία προκαλεί η αύξηση του κόστους δανεισμού
του Τάσου Μαντικίδη
Καθώς οι αγορές απεχθάνονται την πολιτική αστάθεια, οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχασαν κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις σχεδόν 9 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε – με τις αποδόσεις μάλιστα των τριετών ομολόγων που είχαν εκδοθεί με επιτόκιο 3,375% τον περασμένο Ιούλιο αυξήθηκε στο 9,5%, ξεπερνώντας αυτές των 10ετών τίτλων (8,8%).
Οταν μάλιστα οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων τίτλων είναι υψηλότερες των μακροπρόθεσμων, δηλαδή έχουμε αυτό που αποκαλείται αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων, αυτό αντικατοπτρίζει την αυξημένη εντύπωση των επενδυτών περί κινδύνου στάσης πληρωμών καθώς θεωρείται ότι περιορίζεται σημαντικά η ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το βραχυπρόθεσμο χρέος της.
Τι βλέπουν οι μεγάλες τράπεζες
Την ίδια ώρα τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας αυξήθηκαν σε υψηλά 14 μηνών προσεγγίζοντας τις 900 μονάδες βάσης. Η HSBC πάντως δεν «βλέπει» άμεσο κίνδυνο στάσης πληρωμών λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος και του γεγονότος ότι η πρώτη μεγάλη αποπληρωμή ομολόγων θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι.Ωστόσο, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 είναι μεγάλες, δεν αποκλείεται ο κίνδυνος στάσης πληρωμών σε περίπτωση παρατεταμένης καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές.«Είναι πολύ πιθανόν να δούμε μεγάλη μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες καθώς οι επενδυτές είναι πιθανόν να αποφύγουν την Ελλάδα ώσπου να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση» δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της IHS Global Insight Ντιέγκο Ισκάρο.
«Η Ελλάδα τις επόμενες έξι εβδομάδες ίσως αποδειχθεί πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές απ’ όσο ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία το 2014» σχολίασε στους «FT» ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, οικονομολόγος της Renaissance Capital. «Πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως υποχρεώσει την ευρωζώνη να επιλέξει ανάμεσα στη δημοσιονομική ενοποίηση (τη διαγραφή του ελληνικού χρέους) και στην πρώτη έξοδο από το ευρώ».
Για τη Citigroup η κυβέρνηση επίσπευσε την εκλογική διαδικασία για να μειώσει τον χρόνο πολιτικής αβεβαιότητας και να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητές της τόσο στην προεδρική εκλογή όσο και στο ενδεχόμενο κοινοβουλευτικών εκλογών.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί η HSBC, καθώς η κυβέρνηση θα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην προεδρική εκλογή και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι μεταρρυθμίσεις θα καθυστερήσουν και οι αρνητικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία θα ενταθούν καθώς δεν αποκλείεται η συλλογή φόρων να σημειώσει υστέρηση, ενώ η αβεβαιότητα θα πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.
Δίκοπο μαχαίρι για τον ΣΥΡΙΖΑ
Η HSBC σημειώνει επίσης ότι η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν μπορεί πλέον να παραμένει «στο πίσω κάθισμα» καθώς θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο πώς σκοπεύουν να διαπραγματευθούν με την τρόικα όταν λήξει η τεχνική παράταση του Μνημονίου τον ερχόμενο Μάρτιο.
Η Barclays θεωρεί πάντως ότι είναι πιθανή μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο εκλογών, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα λάβει την αυτοδυναμία. Σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει κάποιες αναταράξεις στις αγορές, δεδομένης της στάσης του σε διάφορα οικονομικά θέματα. Ωστόσο, όπως αναφέρει, φαίνεται ότι έχει μαλακώσει τη στάση του τους τελευταίους μήνες.
Για την Εθνική Χρηματιστηριακή η πολιτική αβεβαιότητα θα διαρκέσει ως τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα (ή ως τον Απρίλιο, σύμφωνα με κάποια σενάρια) καθώς, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, οι πιο πιθανές ημερομηνίες για τις πρόωρες εκλογές είναι η 25η Ιανουαρίου και η 1η Φεβρουαρίου 2015.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ το «ρίσκο» της αν έχει ως βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως πρέπει να ζητήσει επιπρόσθετη επέκταση του προγράμματος ως τον Ιούνιο του 2015. Η Χρηματιστηριακή συστήνει αγορές μετοχών σε πτωτικές περιόδους διατηρώντας σύσταση αγοράς στους τίτλους των Ελλάκτωρ, Φουρλή και ΟΤΕ, ενώ παρατηρεί πως οι μετοχές που επηρεάζονται λιγότερο από τις πολιτικές εξελίξεις καθώς έχουν υψηλό ποσοστό πωλήσεων στο εξωτερικό αφορούν τις FF Group (74% των πωλήσεων στο εξωτερικό), Motor Oil (62%), METKA (92%) και Frigoglass (άνω του 90%).Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=658298