Την Τετάρτη ξεκινούν οι ασκήσεις αντοχής (stress tests) των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως ανακοίνωσε από την ιστοσελίδα της η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA).
Ταυτόχρονα, αύριο θα ανακοινωθούν τα οικονομικά σενάρια, στα οποία θα βασισθούν οι ασκήσεις, όπως το σενάριο μίας σημαντικής οικονομικής ύφεσης.
Οι εποπτικές Αρχές δήλωσαν πέρυσι ότι το 2016 θα εξετασθούν 53 τράπεζες, λιγότερες από ό,τι στις προηγούμενες ασκήσεις, από τις οποίες οι 39 είναι της Ευρωζώνης.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΒΑ Άνταμ Φάρκας δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι στις φετινές ασκήσεις θα ελεγχθεί για πρώτη φορά η συναλλαγματική έκθεση κάποιων τραπεζών σε δυσμενείς μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί δήλωσε, επίσης τον Νοέμβριο, ότι θέλει να αποτελέσουν μέρος των ασκήσεων και οι κίνδυνοι κακής διαχείρισης των τραπεζών.
Στις κορυφαίες τράπεζες έχουν επιβληθεί πρόστιμα δισεκατομμυρίων στερλινών για την προσπάθειά τους να χειραγωγήσουν τα επιτόκια αναφοράς και τις αγορές συναλλάγματος.
Οι σχεδιαζόμενες ασκήσεις αντοχής, που αποσκοπούν στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και της δυνατότητάς τους να έχουν κέρδη, γίνονται μετά το πρόσφατο κύμα αναταραχής, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν σφυροκοπηθεί από ανησυχίες της αγοράς για τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και των χαμηλών επιτοκίων.
Από το 2016, τα stress tests θα διεξάγονται κάθε δεύτερο έτος. Το 2015 δεν πραγματοποιήθηκαν τέτοιες ασκήσεις, μετά από μία συνολική άσκηση το 2014, που περιλάμβανε την ποιότητα του ενεργητικού των ισολογισμών των τραπεζών.
Η EBA δεν ανακοίνωσε πότε θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της φετινής άσκησης, τα οποία δεν αναμένεται να περιλαμβάνουν κατώτερα όρια κεφαλαίων για τις τράπεζες.
Ο αρχικός στόχος της άσκησης ήταν η κάλυψη των κεφαλαιακών ελλειμμάτων, αλλά στο μέλλον οι έλεγχοι θα αποτελέσουν εργαλείο που θα διαβεβαιώνει τις εποπτικές Αρχές ότι οι τράπεζες έχουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.