Σενάρια για "μαχαίρι" σε συντάξεις και επιδόματα με νέο ασφαλιστικό

Αρκετά είναι τα σενάρια που εξακολουθούν να “πέφτουν” στο τραπέζι κυβέρνησης και δανειστών προκειμένου να γεφυρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές για να περάσουν στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει στην συνάντησή του με τους αγρότες τρεις κλίμακες εισφορών, 12%, 14% και 20% για να επιλέξουν οι ίδιοι το ύψος της σύνταξης που θα λαμβάνουν. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Mega το υπουργείο Εργασίας προωθεί την πρόταση ο συντελεστής να μην είναι το 14% τελικός αλλά το 16%.

Σε ό,τι αφορά την εθνική σύνταξη αναμένεται να μειωθεί για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τα 20 χρόνια έως και 100 ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα χορηγείται με εισοδηματικά αλλά και ηλικιακά κριτήρια. Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος με 15 χρόνια ασφάλισης και μισθό 1.000 ευρώ, αναμένεται να λάβει σύνταξη από τις δικές του εισφορές 120 ευρώ και 300 ευρώ από την εθνική σύνταξη, εάν συμπληρώνει την ηλικία των 67 ετών και 200 ευρώ εάν συμπληρώνει την ηλικία των 62 ετών.

Το σενάριο για το ΕΚΑΣ προβλέπει ότι κόβεται σε 60.000 δικαιούχους εντός του έτους, ενώ όσοι έχουν εισόδημα από 750 ευρώ και πάνω, μηνιαίως, θα έχουν τις μεγαλύτερες περικοπές. Η κατάργηση για όλους τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα αφορά από 1/1/2019. Τέλος το προσεχές διάστημα θα κοπεί το μέρισμα από 49% έως 50% σε 265.000 συνταξιούχους του Δημοσίου.

ΑσφαλιστικόεπιδόματαμείωσηΣυντάξεις