Έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 12,7 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε σήμερα Δευτέρα η Κομισιόν, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων στην ελληνική ενδοχώρα.

Τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τουλάχιστον 8.000 νέων θέσεων υποδοχής.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tovima.gr, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η ανάθεση των 12,7 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων υποδοχής είναι μία ακόμη απόδειξη της αλληλεγγύης και της ισχυρής υποστήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα στις προσπάθειές της να διαχειριστεί τις πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές στη χώρα. Επίσης, θα βοηθήσει την Ελλάδα να αυξήσει τη δυνατότητα υποδοχής προσφύγων σε 50.000 θέσεις, που είναι ο στόχος, όπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων της 25ης Οκτωβρίου 2015».

Το έκτακτο χρηματοδοτικό πακέτο, προορίζεται για την προμήθεια και εγκατάσταση λυόμενων σπιτιών ώστε να στεγαστούν προσωρινά οι πολίτες τρίτων χωρών σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Τα 12,7 εκατ. ευρώ είναι επιπλέον χρηματοδότηση από αυτή που προβλέπεται βάσει του Εθνικού Προγράμματος της Ελλάδας για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη, από την οποία καλύπτεται το κόστος κατασκευής για την προετοιμασία των χώρων και το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015, η Επιτροπή χορήγησε 146 εκατ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα, είτε απ’ ευθείας στις ελληνικές Αρχές, είτε μέσω διεθνών οργανισμών, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, μιλώντας στην τακτική ενημέρωση των συντακτών δήλωσε ότι «Ακούγεται -και ελπίζω να είναι πράγματι έτσι- ότι στις διαβουλεύσεις των χωρών του Βίζεγκραντ θα είναι παρών ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Αυτό θα ήταν, από τη δική μας σκοπιά, ακριβώς η σωστή προσέγγιση, να γίνει συζήτηση με αυτούς που τους επιβαρύνει πολύ και όχι για αυτούς, ή προσπερνώντας αυτούς».

Στο πλαίσιο της ίδιας ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας άρθρο του Αντικαγγελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο οποίο τάσσεται κατά του ενδεχομένου αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, τόνισε: «Κατάλαβα το κείμενο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως πολύ ισχυρή συνηγορία για ευρωπαϊκές λύσεις – για ευρωπαϊκές αντί για εθνικές λύσεις. Και αυτό αποτελεί θεμελιώδη πεποίθηση της κυβέρνησης» .

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, επισήμανε σήμερα ότι «οποιαδήποτε διαχείριση του προσφυγικού πρέπει να γίνει μαζί με την Ελλάδα, και όχι ενάντια στην Ελλάδα.»

προσφυγικόχρηματοδότηση