Η ναυτιλία παγκόσμιος πρωταθλητής

Η Ελλάδα δεν είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης, αλλά οχυρό σταθερότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας ως κεντρικός καλεσμένος του ναυτιλιακού συνεδρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για την 30ή επέτειο από την ίδρυση του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Κώστα Γραμμένου του Cass Business School του City University London.

Μία χώρα δεν μπορεί να αναπτύσσεται στη «θερμοκοιτίδα» του Μνημονίου, τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ο οποίος μάλιστα μιλώντας από το βήμα του ναυτιλιακού συνεδρίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση σε εξέλιξη και με περιμένει μια πολύ δύσκολη ημέρα στο γραφείο».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι ο εφοπλισμός προσδίδει στην Ελλάδα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε διεθνές επίπεδο ως παγκόσμιος πρωταγωνιστής και γι’ αυτό πρέπει να του δώσει επιπλέον ευκαιρίες η χώρα. Οι εργασίες του συνεδρίου έλαβαν χώρα με την ευκαιρία της 30ής επετείου από την ίδρυση του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Κώστα Γραμμένου στο Πανεπιστήμιο στο City του Λονδίνου.

Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη εβδομάδα από τον καθηγητή Κώστα Γραμμένο, παρευρέθηκαν σημαντικά ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και κορυφαία στελέχη από ελληνικά και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Κοινός παρονομαστής όσων ελέχθησαν στο ναυτιλιακό συνέδριο που φιλοξενήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας και η συνεισφορά της στην οικονομία της χώρας, ενώ εμφανής ήταν η προσπάθεια προσέγγισης των ναυτιλιακών εταιρειών από τους τραπεζίτες, οι σχέσεις των οποίων τα τελευταία έξι χρόνια έχουν δοκιμαστεί λόγω της πολιτικής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να κόψουν τη ροή χρηματοδότησης προς τη ναυτιλία.

Ο Κώστας Γραμμένος, αντιπρύτανης στο City University, είναι ο άνθρωπος που πριν από τρεις δεκαετίες σχεδίασε, δημιούργησε κι έκτοτε διευθύνει το Διεθνές Κέντρο Ναυτιλίας Εμπορίου και Χρηματοδότησης στο Λονδίνο, εισάγοντας ως νέο αντικείμενο τα διεθνή ναυτιλιακά χρηματοοικονομικά. Για το γεγονός μάλιστα αυτό δέκα χρόνια αργότερα τιμήθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας με τον τίτλο του «Officer of the British Empire».

Συμμετέχοντες

Μεταξύ των συμμετεχόντων στις εργασίες του ναυτιλιακού συνεδρίου ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», Αντώνης Παπαδημητρίου και εφοπλιστές όπως οι Παναγιώτης και Νίκος Τσάκος, Γιώργος Προκοπίου, Θανάσης Μαρτίνος, Λευτέρης Βενιάμης.

Ενας από τους πλέον ισχυρούς εφοπλιστές της παγκόσμιας ναυτιλίας, ο Γιώργος Προκοπίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ναυτιλιακού ομίλου Dynacom που προήδρευσε σε πάνελ στο ναυτιλιακό συνέδριο, ανέφερε ότι η ναυτιλία είναι σε καλό δρόμο υπογραμμίζοντας την πρωτοκαθεδρία της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας και τη συνεισφορά της στην οικονομία της χώρας, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι η επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να δαιμονοποιείται στην Ελλάδα.

Ανάπτυξη στη ναυτιλία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Tsakos Energy Navi-gation (ΤΕΝ) και πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Δεξαμενοπλοίων, INTER-TANKO, Νίκος Τσάκος, ενώ αναφερόμενος στον μέντορά του τον Κώστα Γραμμένο, τόνισε ότι «η μείωση του διαθέσιμου τραπεζικού χρέους τη δεκαετία του ’80 και η αναζήτηση μεθόδων χρηματοδότησης ήταν μια έμπνευση για μένα για να γράψω τη διατριβή μου για τη ναυτιλία υπό το άγρυπνο βλέμμα του καθηγητή Κώστα Γραμμένου και λίγα χρόνια δοκιμάστηκε στην πράξη».

Ο Ελληνας πλοιοκτήτης Λευτέρης Βενιάμης, γιος του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη, μιλώντας για τον τομέα του ξηρού φορτίου, ανέφερε ότι η αγορά θα βελτιωθεί το 2015, υπογραμμίζοντας ότι ένας παραδοσιακός ιδιοκτήτης πλοίων είναι περισσότερο εξοικειωμένος με τα πάνω και τα κάτω της αγοράς. Επιπλέον, ένα γερό στομάχι και υπομονή χρειάζονται για να επιβιώσει σε αυτό το περιβάλλον.

Εχει αποδειχθεί όμως πολλές φορές στο παρελθόν -συμπληρώνει ο Λευτέρης Βενιάμης- ότι η βιομηχανία μας ανταμείβει αυτούς που μένουν για καιρό στη ναυτιλία.

Αλ. Τουρκολιάς
Αύξηση των δανείων προς τη ναυτιλία

Την αύξηση των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων προς την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς. «Οι ελληνικές τράπεζες θα στηρίξουν τη ναυτιλία» τόνισε ο Αλ. Τουρκολιάς, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας εξασφάλισε σταθερότητά, η ροή χρηματοδότησης μπορεί να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Βέβαια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα stress tests θα συνεχίσουν και τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι δύσκολα για τις ελληνικές αλλά και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς θα πρέπει να μάθουν να δουλεύουν με τον μηχανισμό στήριξης. Επιπλέον σημείωσε πως στόχος των ελληνικών τραπεζών τώρα είναι η δημιουργία εσόδων, τονίζοντας ότι «διαθέτουμε και κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα».

Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνώνσυνέδριο