Σοβαρή είναι η πιθανότητα επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα την στην ελληνική πρωτεύουσα την Τρίτη.
Πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέρρεαν ότι από ευρωπαϊκής πλευράς θα έρθουν στην Αθήνα οι αξιωματούχοι εκείνοι που ασχολούνται με το δημοσιονομικό σκέλος του μνημονίου, ενώ πληροφορίες από το ΔΝΤ ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται η παραμονή του κλιμακίου στην Αθήνα να διαρκέσει ακόμη και δέκα ημέρες χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται αν αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα έρθουν και ανώτερα στελέχη του Ταμείου.
Στόχος της αποστολής του τεχνικού κλιμακίου είναι να ελέγξουν τα στοιχεία τα οποία επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να υποστηρίξει ότι ο προϋπολογισμός του 2015 θα εκτελεστεί με επιτυχία και ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Σε δεύτερο επίπεδο θα εξετάσουν κατά πόσο τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά για την περίπτωση που προκύψει δημοσιονομικό κενό είναι αρκετά για να το καλύψουν.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2015 θα κυμανθεί στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ και πιέζει έντονα για την υιοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων προκειμένου να προληφθεί αλλά και για την υιοθέτηση μέτρων για τη διετία 2016 – 2017.
Όλα αυτά διαρρέονται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τελευταία τακτική συνεδρίαση του Eurogroup για το 2014, στην οποία εξετάζονται οι προϋπολογισμοί πολλών χωρών μελών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, το οποίο εκτιμάται ότι θα συζητηθεί προς το τέλος της συνεδρίασης.
Στις Βρυξέλλες έφτασε για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση και το επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ενώ σε διαρκή σύνδεση εκ του μακρόθεν βρίσκεται ο Ρίσι Γκογιάλ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες τα σενάρια που εξετάζονται είναι της μηνιαίας, της δίμηνης αλλά και της εξάμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να έχει πλήρως αποκλειστεί αυτό της 12μηνης.
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζαν ιδιαίτερα θετική την πληροφορία περί επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας και επέμεναν ότι η Αθήνα επιδιώκει μόνο τεχνική παράταση του προγράμματος και δεν προτιμά αυτήν των περισσότερων μηνών.
Κατά τον επικεφαλής του EuroWorking Group, Τ. Βίζερ, όποια και αν είναι η παράταση θα πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένη γιατί θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών μελών. Όπως δήλωσε, «Είναι ένα νομικό κείμενο και μια ημερομηνία ολοκλήρωσης και πρέπει να αντικατασταθεί από μια άλλη. Δεν είναι νομοθεσία αδιευκρίνιστου τέλους».