H πορεία αξιολόγησης της Ελλάδας συζητείται σήμερα στο Eurogroup

Οι  αλληλοσυγκρουόμενες «κόκκινες γραμμές» θεσμών και κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της αξιολόγησης και η ενδιάμεση έκθεση των θεσμών για την πορεία της που πιθανότατα θα παρουσιαστεί στο σημερινό Eurogroup, ενδεχομένως θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος σε κάθε τόνο προβάλλει την αναγκαιότητα της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Οι δανειστές επιμένουν για την εξοικονόμηση ποσοστού 1% του ΑΕΠ από το Ασφαλιστικό για το 2016, αλλά δεν δέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το σενάριο μείωσης των συντάξεων, κάτι που αποτελεί όμως «κόκκινη γραμμή» για την Κυβέρνηση.

Η διελκυστίνδα αυτή, προκάλεσε την παρέμβαση του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έδειξε… προς την πλευρά των συντάξεων για τις εξοικονομήσεις, «στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων γενεών. Έχουμε πολύ μεγάλη δαπάνη συντάξεων, άρα μικρές δυνατότητες για άνεργο, επιμόρφωση και οικογενειακές παροχές. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο και το μέσο με το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας».

Δυστοκία δεν υπάρχει μόνο στο Ασφαλιστικό, αλλά και στο φορολογικό. Η αύξηση των συντελεστών στην φορολογία των υψηλών εισοδημάτων που προτείνει στο προσχέδιο που παρουσίασε στους θεσμούς η Κυβέρνηση, δεν έγινε δεκτή, καθώς τα ποσοστά του 50% και άνω που αναφέρονται θεωρούνται υπερβολικά.

Την ίδια ώρα έρχονται αμφισβητήσεις για τη δημοσιονομική απόδοση μιας σειράς άλλων μέτρων τα οποία έχουν ψηφιστεί αλλά δεν έχουν αποδώσει ακόμα εισπρακτικά, όπως, για παράδειγμα, το ειδικό τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού της ΟΠΑΠ ή ακόμα και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Όλα αυτά και άλλα αθροίζονται στο περιβόητο δημοσιονομικό κενό του 2016 και πολλαπλάσια στο κενό των επομένων ετών ώστε το 2018 να καταλήξει ο λογαριασμός του προϋπολογισμού σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Προβληματική είναι και η πτυχή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης καθώς το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα με το ΔΝΤ να εγείρει τις δικές του απαιτήσεις για τη συμμετοχή του. Όλα αυτά δεν συνηγορούν σε μια ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και της αξιολόγησης και σε συνδυασμό με τη θύελλα των κοινωνικών αντιδράσεων που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση, καθιστούν ρευστό το πολιτικό σκηνικό.

Πηγή: ant1

Eurogroupαξιολόγηση ελληνική οικονομία