Ο Ελληνας που έφερε το Χόλιγουντ στο διαδίκτυο

ΤΕΝΤ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»

της Μάγδας Λιβέρη

Είναι ένας από τους ισχυρότερους Ελληνες στον κόσμο, ο άνθρωπος που άλλαξε σαρωτικά το τοπίο στον χώρο της τηλεόρασης. Ο Τεντ Σαράντος, μάνατζερ της ιντερνετικής πλατφόρμας Netflix, θεωρείται ο γκουρού που ανοίγει νέους ορίζοντες στην κραταιά αγορά της ψυχαγωγίας.

Πέρυσι το περιοδικό TIME τον συμπεριέλαβε στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη, ενώ η εφημερίδα Guardian τον αποκάλεσε «διαβολικό». Μόνο φέτος χειρίστηκε μπάτζετ που ξεπέρασε τα 3 δισ. δολάρια!

Η απήχηση του Netflix στα αμερικανικά νοικοκυριά -και όχι μόνο- είναι τέτοια, ώστε πρόσφατα ο μεγιστάνας των μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ κάλεσε τα διεθνή παραδοσιακά Μέσα να συνασπιστούν για να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο που απειλεί την ύπαρξή τους…

Οι εύστοχες κινήσεις του Τεντ Σαράντος μετέτρεψαν το διαδικτυακό κανάλι του σε leader της ψυχαγωγίας που αναμετράται επί ίσοις όροις με τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ οι παραγωγές που ο ίδιος υπογράφει, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, σαρώνουν διακρίσεις και βραβεία, από Χρυσές Σφαίρες μέχρι Εμμυ.

Γρήγορη εξέλιξη
Ο Θεόδωρος Αντώνιος Σαράντος τζούνιορ, ή απλώς Τεντ, Ελληνοαμερικανός τρίτης γενιάς, ξεκίνησε από υπάλληλος σε βιντεοκλάμπ και έφτασε στη θέση του γενικού διευθυντή προγράμματος του ραγδαία ανερχόμενου Netflix, μιας εταιρείας που δημιουργήθηκε το 1997 από τους Ριντ Χάστινγκς και Μαρκ Ράντολφ ως επιχείρηση ενοικίασης ταινιών online. Το 2007 ο Σαράντος έκανε τη διαφορά, επιτρέποντας στους συνδρομητές να παρακολουθήσουν απευθείας εκπομπές και ταινίες στους υπολογιστές ή στις smart τηλεοράσεις τους.

Με απλά λόγια, ο 50χρονος Ελληνοαμερικανός μάνατζερ αξιοποίησε τις τεχνολογικές εξελίξεις, μετατρέποντας το ιντερνετικό Netflix σε κανονικό κανάλι, με εξάπλωση που ζηλεύουν οι ανταγωνιστικές πλατφόρμες. Σήμερα η εταιρεία, εισηγμένη στον δείκτη Nasdaq, αποτελεί έναν πραγματικό γίγαντα με πάνω από 53 εκατ. συνδρομητές σε 52 χώρες, οι οποίοι παρακολουθούν ταινίες, σόου και σειρές για 2 δισ. ώρες τον μήνα!

Μολονότι πολυάσχολος, ο ίδιος δεν δίστασε να διαθέσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του όταν ενημερώθηκε για το αίτημα μιας εφημερίδας από την αγαπημένη του Ελλάδα.

Επικοινωνήσαμε μαζί του στη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν για δουλειές. Η φωνή του στη γραμμή ακούγεται αποφασιστική. Του επισημαίνω ότι θεωρείται ο κύριος υπαίτιος για την επανάσταση που έφερε το Netflix.

Ο ίδιος το αμφισβητεί με σεμνότητα: «Ο κόσμος πλέον βλέπει τηλεόραση με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι στις αρχές της χιλιετίας. Kαι δεν είναι μόνο το Netflix αλλά γενικότερα η εμφάνιση της καλωδιακής τηλεόρασης και του Ιντερνετ. Αντιμετωπίζουμε τις τεράστιες απαιτήσεις μιας γενιάς που θέλει τα πάντα “κατά παραγγελία” στην τηλεόραση. Κι εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει πολλή δουλειά για να προσελκύσουμε τους καταναλωτές. Σε ό,τι με αφορά νομίζω ότι είναι πολύ βολικό και εύκολο να αποδίδεται η επιτυχία μιας εταιρείας σε ένα μόνο άτομο, αλλά στην πραγματικότητα το Netflix είναι μία πολύ μεγάλη εταιρεία. Και ο διευθύνων σύμβουλός μας Ριντ Χάστινγκς έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον που υποστηρίζει τη δουλειά μας με τρόπο παραγωγικό. Επιπλέον η ομάδα μου δουλεύει διαρκώς και εντατικά προκειμένου εντοπίζει καλές εκπομπές αλλά και να δημιουργεί καλές δικές μας παραγωγές. Ολη αυτή η δουλειά στηρίζεται σε εκατοντάδες ανθρώπους, άρα το να προσπαθείς να το αποδώσεις σε ένα μόνο όνομα δεν είναι η σωστή αντιμετώπιση».

Υπό τη δική του καθοδήγηση το 2012, η Netflix έγινε και παραγωγός, δημιούργησε μοναδικό πρόγραμμα για το διαρκώς αυξανόμενο κοινό της και έγινε «πελάτης» των μεγάλων στούντιο, γεγονός που αναβάθμισε το κύρος της στην αγορά. Σειρές όπως το House of Cards και το Orange Is The New Black καθηλώνουν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, ενώ ήδη η εταιρεία έχει ανακοινώσει δεκάδες νέα προγράμματα για το 2015 και το 2016.

Ολες αυτές οι κινήσεις θορύβησαν τους κολοσσούς της ψυχαγωγίας σε τέτοιο βαθμό ώστε ο «πολύς» Ρούπερτ Μέρντοχ να δημοσιοποιήσει την ανησυχία του. «Λειτουργούμε στην πιο σκληρή αγορά των μίντια στον κόσμο και έχουμε ήδη αρκετό ανταγωνισμό. Με τον Μέρντοχ και την εταιρεία του όμως έχουμε υπογράψει και συμφωνίες, έτσι είμαστε παράλληλα ανταγωνιστές και συνεργάτες» εξηγεί ο Τεντ Σαράντος.

«Αλλωστε το Netflix προβάλλει και σειρές της 21st Century Fox που ανήκει στον Μέρντοχ. Σε 5 χρόνια από τώρα η υπηρεσία μας θα έχει γίνει παγκόσμια και θα είναι διαθέσιμη στις περισσότερες αγορές του κόσμου, αλλά όχι σε όλες. Σίγουρα θα παράγουμε περισσότερες ώρες δικών μας τηλεοπτικών σειρών σε σχέση με κάθε άλλο δίκτυο, όμως δεν θα στηριζόμαστε αποκλειστικά στο δικό μας πρόγραμμα αλλά θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε και άδειες προβολής σειρών και από άλλα τηλεοπτικά δίκτυα».

Η Netflix από το 2012 έχει εισέλθει και στην Ευρώπη ξεκινώντας από τη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ πρόσφατα ακολούθησαν η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο: «Μέχρι σήμερα έχουμε εξαπλωθεί σε 52 χώρες. Σκοπεύουμε να έρθουμε και στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ να σας πω ακόμα το πότε. Στόχος του Netflix είναι να εξαπλωθεί παντού». Φυσικά, ήδη τα κέρδη της εταιρείας αυξάνονται γεωμετρικά. «Δεν μπορώ να μιλήσω για τα κέρδη. Μπορώ όμως να σας πω ότι ο προϋπολογισμός μας για το πρόγραμμα του 2014 ήταν 3 δισ. δολάρια και θα αυξηθεί ανάλογα με τον αριθμό των συνδρομητών μας».

Με καταγωγή από τη Σάμο

Ο Τεντ Σαράντος γεννήθηκε το 1964 στο Φοίνιξ της Αριζόνα, όμως από μικρός έμαθε να αγαπά την πατρίδα των προγόνων του. «O παππούς μου από την πλευρά του πατέρα μου, Αλεξ Κυριαζάκης, καταγόταν από τη Σάμο. Εκείνος όταν ακόμα ήταν έφηβος ήρθε στην Αμερική όπου και άλλαξε το όνομά του από ”Κυριαζάκης” σε ”Σαράντος”. Ξέρετε το ”Σαράντος” ήταν ένα πολύ δημοφιλές μικρό όνομα στη Σάμο και αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει» αφηγείται ο κ. Σαράντος.

«Βασικά ο παππούς μου ο Αλεξ όταν ήρθε στην Αμερική έφτασε πρώτα στο Νιου Τζέρσεϊ. Ηταν όμως μεγάλος θαυμαστής της δυτικής ακτής, είχε διαβάσει βιβλία για την περιοχή. Στη ζωή του είχε κάνει μόνο ένα ταξίδι και αυτό ήταν στην Αριζόνα. Οταν επέστρεψε μιλούσε συνέχεια για την Αριζόνα και να που κατέληξε εκεί! Δεν μιλώ Ελληνικά, όμως αγαπώ την Ελλάδα και έχω συγγενείς στη Σάμο. Μάλιστα ο θείος μου, Φίλιπ, επέστρεψε στο νησί και έφτιαξε στο χωριό μας, τα Κοντακαίικα, το 1969, μια εκκλησία. Εχω επισκεφτεί το νησί μας αρκετές φορές και έχω έρθει για διακοπές στην Ελλάδα κυρίως στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Αθήνα».

Ο Τεντ Σαράντος έχει δυο παιδιά και είναι παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με τη Νικόλ Εϊβαντ (ο πατέρας της είναι ο διάσημος μουσικός Κλάρενς Εϊβαντ), την οποία ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε διορίσει πρέσβη των ΗΠΑ στις Μπαχάμες. Του επισημαίνω πως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί Ελληνες στον Χόλιγουντ και τον ρωτάω αν θα ήταν εφικτή μια ελληνική συμμαχία στην κινηματογραφική βιομηχανία: «Βασικά, τώρα ξεκινάμε μια νέα σειρά με την Τίνα Φέι. Και υπάρχει και ο Τζιμ Γιαννόπουλος ο οποίος είναι το κέντρο του ελληνικού σύμπαντος του Χόλιγουντ (ξεσπά σε γέλια) και ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί για να γνωριζόμαστε όλοι εμείς μεταξύ μας. Κατά μία έννοια, αν δει κανείς τη δουλειά της Νία Βαρντάλος και την ταινία ”Γάμος αλά ελληνικά”, αυτή προωθεί την ελληνική κουλτούρα και τον ελληνικό τρόπο ζωής, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει κάποιο είδος ελληνικής συμμαχίας στο Χόλιγουντ…».

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός από τους πιο ισχυρούς μάνατζερ στον κόσμο; «Θυμάμαι ότι ήθελα να γίνω δημοσιογράφος αλλά τελικά δεν μου βγήκε… Δούλευα σε βιντεοκλάμπ όταν πήγαινα στο σχολείο και ήταν κάτι που απολάμβανα και ήμουν καλός σε αυτό. Και πάλι η πρώτη μου δουλειά πλήρους απασχόλησης ήταν σε μεγάλη αλυσίδα βιντεοκλάμπ. Ηθελα πάντα να βγάζω τα προς το ζην με μια δουλειά με την οποία θα παθιάζομαι και αυτό ήταν η βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Για μένα το μυστικό της επιτυχίας είναι να έχεις γύρω σου ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι από εσένα και να μη φοβάσαι να τους δίνεις εξουσία. Επίσης να μη φοβάσαι να ακούς».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64104883

NetflixδιαδίκτυοΈλληναςΣαράντοςΧόλιγουντ