Στο «μικροσκόπιο» των ευρωβουλευτών οι μέθοδοι της ΕΚΤ

Ο Μάριο Ντράγκι παρουσιάζει την ερχόμενη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2014. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εστιάσουν στους χρηματοοικονομικούς δείκτες της Ευρωζώνης αλλά και στην πρωτοβουλία για ποσοτική χαλάρωση των τραπεζών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας.

Είχαν αποτέλεσμα οι μέθοδοι της ΕΚΤ; Στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου στην Φρανκφούρτη, στις 21 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει την πορεία δράσης της τον Μάρτιο. Τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου ο κ. Ντράγκι, έρχεται στην ολομέλεια του ΕΚ για να παρουσιάσει την έκθεση  και για να συζητήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη νομισματική πολιτική με τους ευρωβουλευτές.

Τον Μάρτιο του 2015, η ΕΚΤ διεύρυνε το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων υποσχόμενη να αγοράσει κρατικά και ιδιωτικά χρεόγραφα, ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα, μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2016. Αργότερα το πρόγραμμα επεκτάθηκε μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Αυτή η ευρείας κλίμακας επιχείρηση είναι γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση. Με την αγορά κρατικών και ιδιωτικών χρεογράφων σε δευτερεύουσες αγορές, η ΕΚΤ μπορεί να τυπώσει χρήμα. Έτσι, καταλήγουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών και επιχειρήσεων που έχουν πουλήσει τίτλους της ΕΚΤ, μετρητά. Η ΕΚΤ ελπίζει ότι οι πωλητές των ομολόγων θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να επενδύσουν σε ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις (που κερδίζουν περισσότερο ενδιαφέρον από ό, τι μετρητά) ή ότι οι καταναλωτές θα ξοδέψουν, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και τον πληθωρισμό.

Βασικό στόχος της ΕΚΤ, είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του ευρώ -η διατήρηση του πληθωρισμού χαμηλά αλλά κοντά στο 2%. Αυτό θα μπορούσε να εγγυηθεί υγιή οικονομική ανάπτυξη και σταθερές τιμές. Το τελευταίο επίσης βοηθάει τους επενδυτές και τους καταναλωτές να λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις.

Μέχρι να ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη το 2008, η ΕΚΤ διατήρησε τη σταθερότητα των τιμών μέσω των μεταβολών των βασικών επιτοκίων. Αυτές είναι οι τιμές, που για παράδειγμα, ισχύουν για τις τράπεζες τη Ευρωζώνης όταν εξασφαλίζουν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Όμως, επειδή τα επιτόκια μειώθηκαν στο μηδέν, έπρεπε να ληφθούν μη συμβατικά μέτρα, με τη ποσοτική χαλάρωση να αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μην βρίσκεται στα επιθυμητά για την ΕΚΤ επίπεδα, ωστόσο η οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της μέτριας ανάκαμψης.

Πηγή: ΑΠΕ

ΕΚΤΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΝτράγκι