Η επόμενη δόση του δανείου για την Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε μία κινούμενη βόμβα εάν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν πείσει τις Ευρωπαϊκές Αρχές ότι κάνει πρόοδο στις υποσχέσεις που έχει δώσει. «Όλοι έχουν συνηθίσει ότι οι αξιολογήσεις παίρνουν περισσότερο χρόνο», είπε ο υπ. Οικονομικών της Λιθουανίας Rimantas Sadzius σε συνέντευξη του την περασμένη Παρασκευή. «Όλοι είναι προετοιμασμένοι να απαιτήσουν ότι η συμφωνία εφαρμόζεται 100%».
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα βιαστούν να χορηγήσουν νέα βοήθεια μέχρι ο Τσίπρας να επιδείξει αποτελέσματα απ’ την εφαρμογή των υποσχέσεων για την αποκατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα, επικαιροποιήσει το πλαίσιο της αγοράς εργασίας και κλείσει τα δημοσιονομικά κενά.
Μία βραδεία προσέγγιση ήδη έχει ωθήσει το κόστος δανεισμού στα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου και θέτει σε κίνδυνο να επανέλθει το κλίμα σύγκρουσης της περασμένης χρονιάς που παρολίγον να κοστίσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσει για τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος σήμερα στη Βουλή, λίγο πριν τις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, των δημοσιογράφων και των δικηγόρων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.
Η Ελλάδα μπορεί να λάβει 4 δισ. ευρώ μόλις οι πιστωτές της χώρας ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη. Εάν η Ελλάδα δεν λάβει τη χρηματοδότηση μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίση ρευστότητας στα μέσα του έτους.
Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ύψους 86 δισ ευρώ, με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου υποτίθεται ότι έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ως το Φεβρουάριο. Ωστόσο φαίνεται να έχει κολλήσει. Σε μία συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling δήλωσε στη Le Figaro ότι εκτιμά πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί “πριν από το Πάσχα”. Δεν διευκρίνισε όμως εάν εννοούσε το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) ή το Ορθόδοξο (1 Μαΐου).
Στο μεταξύ, τα ελληνικά ομόλογα έχουν τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των τίτλων που παρακολουθούνται από το Bloomberg φέτος, εν μέσω αμφιβολιών για την ικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις επίπονες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους πιστωτές. Παράλληλα οι ελληνικές μετοχές έχουν χάσει περισσότερο από 15%, εν μέσω έντονων αντιδράσεων επαγγελματικών ομάδων, όπως οι αγρότες, οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι φαρμακοποιοί και άλλοι.
Πηγή: protothema