Την επ’ αόριστον παράταση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα ανακοίνωσε σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. O Τόμας ντε Μεζιέρ προανήγγειλε επίσης την επαναφορά σε ισχύ το προσεχές καλοκαίρι του Κανονισμού του Δουβλίνου αναφορικά με την επαναπροώθηση προσφύγων στην πρώτη χώρα εισόδου της Ε.Ε. -και για την Ελλάδα-, αίροντας έτσι την αναστολή που είχε κατ’ εξαίρεση αποφασίσει η γερμανική κυβέρνηση.
Οι τελευταίες εξελίξεις προβληματίζουν σοβαρά πολλούς εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας. «Η καθιέρωση διεξοδικών ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα θα επέφερε στη γερμανική οικονομία πρόσθετες επιβαρύνσεις ως και 10 δισ. ευρώ», προειδοποιεί σχετικά ο Σύνδεσμος των Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK).
«Περισσότεροι έλεγχοι», τονίζει ειδικότερα ο γενικός διευθυντής του DIHK, Μάρτιν Βάνσλεμπεν, «οδηγούν στην αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και του χρόνου αναμονής των φορτηγών στα σύνορα, σε περισσότερη γραφειοκρατία». Κατά συνέπεια επειδή δεν θα μπορούν να τηρηθούν οι ημερομηνίες για την έγκαιρη παράδοση των προϊόντων (υπηρεσία just-in-time) θα πρέπει να αυξηθεί η χωρητικότητα για την αποθήκευση των εμπορευμάτων.
Ανυπολόγιστες οι συνέπειες του κλεισίματος των συνόρων
Στην αναγκαιότητα της ελεύθερης διασυνοριακής κυκλοφορίας των προϊόντων εντός της Ε.Ε. επιμένει από την πλευρά του και ο Χανς Πέτερ Βόλσαιφερ, πρόεδρος της Γερµανικής Συνοµοσπονδίας Βιοτεχνιών και Μικρών Επιχειρήσεων (ZDH).
Όπως προειδοποιεί, η επιβολή περιορισμών και πρόσθετων εμποδίων στα σύνορα ή ακόμη και το κλείσιμο τους θα είχαν «ανυπολόγιστες συνέπειες» για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία λειτουργεί στη βάση ενός σύνθετου καταμερισμού εργασίας και ενός πολύπλοκου συστήματος στις μεταφορές.
Τους κινδύνους για την οικονομία σε περίπτωση που τα κράτη μέλη της ΕΕ αποκλείσουν τα σύνορα τους με αφορμή τις προσφυγικές ροές, επισημαίνει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), Ράινερ Χόφμαν. Όπως τονίζει, τα ανοικτά εσωτερικά σύνορα είναι οι «αιμοδότες» της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Επτά και εννέα ώρες αναμονής των φορτηγών στα σύνορα θα ήταν ‘δηλητήριο’για την οικονομία».
Πηγή: DW