Έγιναν βήματα αλλά χρειάζονται κι άλλα - Επιπλέον στοιχεία για το ασφαλιστικό

Πρόοδο και προσπάθεια αναγνωρίζουν οι εταίροι στην ελληνική κυβέρνηση πιέζοντας, όμως, ταυτόχρονα για επιτάχυνση και ολοκλήρωση διαδικασιών. Αυτό προκύπτει από τη συνεδρίαση του Eurogroup που διεξήχθη το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να προσκομίσει περαιτέρω στοιχεία για το ασφαλιστικό το οποίο, όμως, σε γενικές γραμμές εισέπραξε θετικά σχόλια. Όπως κατέστη σαφές κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης, κατά την οποία ούτως ή άλλως δεν αναμένονταν αποφάσεις, οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί κατέστησαν σαφές ότι προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, κάτι που θα επιτρέψει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «συζητήσαμε τα επόμενα βήματα, αλλά και την σημαντική πρόοδο όσων έχουν επιτευχθεί. Μπαίνουμε σε μία νέα φάση του προγράμματος, οδεύοντας στην πρώτη αξιολόγηση που είναι απαραίτητη για την συνέχιση του προγράμματος». Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ακόμα πως δεν συζητήθηκε το συνταξιοδοτικό, αλλά επισήμανε πως είναι απαραίτητο «να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες γρήγορα για το συνταξιοδοτικό, ώστε να υπάρξει γρήγορα η αξιολόγηση» και πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα σύντομα.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι άλλωστε σημαντική προκειμένου να υπάρξει η πλήρης εκείνη εικόνα των δημοσιονομικών που θα επιτρέψει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.  Ερωτηθείς για το εάν η αξιολόγηση θα κρατήσει εβδομάδες ή μήνες άφησε να εννοηθεί ότι επιμένει στην εκτίμησή του για «μήνες», παραθέτοντας τη σειρά των γεγονότων όπως πρέπει να γίνουν, πρόσθεσε όμως: «Αν μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα θα είμαι ευτυχής».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι είναι σημαντικό να υπάρξει «απολιτικοποίηση» τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε για την Ελλάδα πως «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο». Ενώ για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι η παρουσία του εκτιμάται ως απαραίτητη από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. «Πολλά έχουν επιτευχθεί από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση», επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί.

«Είναι επείγον να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί σύντομα επειδή το θέμα της ρευστότητας θα αρχίσει να πιέζει τους επόμενους μήνες, όπου υπάρχουν υποχρεώσεις 4 δισ. το επόμενο διάστημα» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι κάθε άλλο παρά εύκολη και σύντομη θα είναι η διαδικασία της αξιολόγησης για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο, τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup μίλησαν με… καλά λόγια γις τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έως τώρα από την ελληνική κυβέρνηση. Τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν.

 

Πηγές: imerisia.gr, in.gr

EurogroupαξιολόγησηΑσφαλιστικόΜοσκοβισίΝτάισελμπλουμ