Σε Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων παραπέμπεται το θέμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, μετά την -ουσιαστικά άκαρπη- συνάντηση του Υπουργού Εργασίας Γ.Κατρούγκαλου με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων αυτοαπασχολούμενων (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί) που αντιδρούν στην υπέρμετρη -σε κάποιες περιπτώσεις- αύξηση των εισφορών τους.
Η Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τριών επιστημονικών φορέων και φορείς του υπουργείου Οικονομικών θα συνεδριάσει υπό την προεδρεία του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ν.Φράγκου, τη Δευτέρα, με χρονοδιάγραμμα εντός δύο ή τριών ημερών να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.
Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος, εξέφρασε μετά τη συνάντηση την αισιοδοξία ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι έθεσε στους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων τις προτάσεις του για τη στήριξη και βοήθεια των Νέων Επιστημόνων το πρώτο χρονικό διάστημα έναρξης της δραστηριότητάς τους, καθώς και για τους τρόπους ελάφρυνσης των βαρών και προστασίας των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.
Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το in.gr, δεν θεωρήθηκε από τους φορείς ότι λύνουν το πρόβλημα, εξ ου και αποφασίστηκε η συγκρότηση της Επιτροπής. Εκ των βασικών επιχειρημάτων των επιστημονικών φορέων αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία και προφανώς έθεσαν στον υπουργό, είναι ότι η όποια επιβάρυνση για την ασφαλιστική κάλυψή τους έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα φορολογικά βάρη που σηκώνουν.
Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν συζητήθηκε η δικαιότερη κατανομή των εισφορών των Ελεύθερων Επαγγελματιών και των Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων με βάση το σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης. «Προς τούτο ορίστηκε η δημιουργία τεχνικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων και των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για την εξειδίκευση των προτάσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.
«Στόχος, οι δίκαιοι και ίσοι κανόνες για όλους»
«Είχαμε μία συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων των επιστημόνων σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ιδιαίτερα παραγωγική. Συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους, θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε τις γενικές αρχές του νομοσχεδίου για την ισονομία στο χώρο του ασφαλιστικού για να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία στους νέους επιστήμονες εξασφαλίζοντας βέβαια την τήρηση αυτού που αποτελεί την ουσία των κανόνων, όπως το βλέπουμε εμείς, για το νέο ασφαλιστικό, δηλαδή δίκαιοι κανόνες, λύση για όλους με αναδιανομή και προστασία υπέρ των πιο αδύναμων κατηγοριών» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Γ.Κατρούγκαλος.
Για το σκοπό αυτό, συνέχισε, «συμφωνήθηκε η συγκρότηση μίας επιτροπής από εμπειρογνώμονες στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων, που ήταν σήμερα στη συνάντηση».
Εξηγώντας τη σύνθεση και το σκεπτικό στο οποίο βασίζεται η συγκρότηση της Επιτροπής ο Υπουργός επισήμανε «Προφανώς υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και με συμμετοχή και φορέων του υπουργείου οικονομικών, γιατί η σκέψη που έχουμε είναι να αθροίσουμε τη φορολογική και την ασφαλιστική επιβάρυνση, ώστε να μην καταλήγει ένα δίκαιο σύστημα σε αποτελέσματα που σε ορισμένες περιπτώσεις να μην είναι δίκαια.»
» Θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα σύστημα ισονομίας, δικαιοσύνης, ίδιων κανόνων για όλους τους Έλληνες, και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την κοινωνία πράγμα που ξεκινήσαμε από τώρα, ώστε να ελέγξουμε και ενδεχόμενες συνέπειες ακραίες για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ασφαλισμένων».
Ερωτηθείς ευλόγως αν η σκέψη που προτάσσεται είναι η κλιμάκωση της επιβάρυνσης αναλόγως του εισοδήματος, ο υπουργός απάντησε:
«Υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Προφανώς θέλουμε η επιβάρυνση, αθροιστική, ασφαλιστικού και φορολογικού εισοδήματος, να είναι ανάλογη με το εισόδημα αλλά να μην καταλήγει δημευτική. Να το πω με απλό τρόπο, υπολογίζουμε ότι για την μεγάλη πλειονότητα και των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπόρων, επειδή πια η βάση υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς είναι το εισόδημα, θα έχουμε ελαφρύνσεις.»
» Εφόσον λοιπόν ελαφραίνουμε τις φτωχές και τις αδύναμες κατηγορίες πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αναπλήρωσης των χρημάτων αυτών. Πρέπει να πληρώσουν επομένως λίγα περισσότερα τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα. Δεν θέλουμε, όμως, αυτή η αθροιστική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση να φτάσει σε δημευτικά επίπεδα, γιατί άλλο η κοινωνική αλληλεγγύη, να δίνει πιο πολλά αυτός που έχει απέναντι σε αυτόν που δεν έχει τίποτα, και άλλο να φτάνει αυτή η επιβάρυνση να είναι εξοντωτική. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα δηλαδή αυτή την εξειδίκευση των γενικών αρχών του νομοσχεδίου ώστε να μείνουμε πιστοί στον κανόνα της ισονομίας αλλά να μην έχουμε και ακραία πράγματα».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, στόχος του νομοσχεδίου είναι η ισονομία στο χώρο του ασφαλιστικού και οι δίκαιοι κανόνες ίσοι για όλους με αναδιανομή και προστασία υπέρ των πιο αδύναμων κατηγοριών.
Σε ότι αφορά δε το χρόνο για να ολοκληρώσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το έργο της είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό πρέπει να γίνει «άμεσα την ερχόμενη εβδομάδα, γιατί έρχονται οι θεσμοί. Δεν μπορεί να παραταθεί αυτή η συζήτηση περισσότερο και ούτως ή άλλως νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να συμφωνήσουμε».
Συλλαλητήριο επιστημονικών φορέων
Πάντως, οι επιστημονικοί φορείς, αντιδρώντας στην αύξηση των εισφορών τους, θα πραγματοποιήσουν αύριο, Πέμπτη, στις 12.00 συλλαλητήριο, με σημείο συγκέντρωσης τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, στην οδό Ακαδημίας, και πορεία με σταθμό στο υπουργείο Εργασίας και κατάληξη στη Βουλή.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζοντας την ομόθυμη θέση του δικηγορικού σώματος, απορρίπτει απόλυτα και κατηγορηματικά το κυβερνητικό προσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι «μαζί με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς, κλιμακώνει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την απόσυρσή του και την επανάληψη του κοινωνικού διαλόγου.
Παράλληλα, ο ΔΣΑ καλεί όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο στις 12:00 το μεσημέρι στα γραφεία του, Ακαδημίας 60, και στην εν συνεχεία πανδικηγορική-πανεπιστημονική πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.
Ακόμη ο ΔΣΑ, επισημαίνει ότι «τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω σχέδιο, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των δικηγόρων».
Υπενθυμίζεται ότι οι δικηγόροι, από την περασμένη Τρίτη έχουν κατέλθει σε τριήμερη αποχή, η οποία λήγει αύριο, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας θα συνεδριάσει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, για να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις.
Με τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, οι ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος όλους τους μηχανικούς, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
Προέβλεψε μάλιστα την αποτυχία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με βάση τα δεδομένα που έχουν δει μέχρι και σήμερα το φως της δημοσιότητας, «λόγω μειωμένων εσόδων που θα προκύψουν από το μικρότερο αριθμό ασφαλισμένων, παράλληλα με την καταστροφή του μεγαλύτερου επιστημονικού κλάδου της χώρας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, η συνολική επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι 38,45% του εισοδήματος, που αν προστεθεί στο 33% φορολογία εισοδήματος τρέχουσας χρήσης και στο 100% προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης, για τα υψηλότερα εισοδήματα, οδηγεί σε συνολική επιβάρυνση 104,5% του εισοδήματος, χωρίς υπολογισμό τέλους επιτηδεύματος και έκτακτης εισφοράς.
«Δηλαδή, ένας ελεύθερος επαγγελματίας σε αυτήν την περίπτωση θα δίνει το σύνολο του ετήσιου εισοδήματός του στο κράτος και θα χρωστά και κάτι ακόμη. Αυτό και μόνο το γεγονός αποτυπώνει το λόγο για τον οποίο αν υλοποιηθούν οι προβλέψεις του σχεδίου για το ασφαλιστικό θα σημάνει αυτόματα κλείσιμο βιβλίων και άμεση έξοδο από την αγορά για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες».
ο πρόεδρος του ΤΕΕ έδωσε έμφαση κυρίως στην επιβάρυνση των νέων μηχανικών και των νέων επιστημόνων από τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις, για τους οποίους τόνισε ότι «χρειάζονται αλλαγές στο σχεδιασμό τώρα, πριν να είναι πολύ αργά».
Όπως σημείωσε, «με αυτές τις ρυθμίσεις ένας νέος απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής είτε δεν θα θελήσει καν να μπει στο επάγγελμα είτε θα έχει ως μονόδρομο τη φυγή στο εξωτερικό». Σημείωσε μάλιστα ότι για τους νέους μηχανικούς με το ελάχιστο εισόδημα η συνολική επιβάρυνση είναι στο 80,5% του εισοδήματος και καλούνται να ζήσουν με 114 ευρώ το μήνα, ενώ για έναν νέο μηχανικό ασφαλισμένο κάτω της 5ετίας με μηνιαία έσοδα 2000 ευρώ η συνολική επιβάρυνση είναι 75%του εισοδήματος και του απομένουν 495 ευρώ».
Ο κ. Στασινός σημείωσε ότι το μέγιστο όριο που μπορεί να δικαιολογηθεί και να επιτρέψει στον ασφαλισμένο να ζήσει είναι η συνολική επιβάρυνση για φόρους και εισφορές ως το 50% του εισοδήματος, ειδικά για τους νέους.
Σύμφωνα με το ΤΕΕ, ένας νεοεισερχόμενος στην αγορά μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας, κάτω της πενταετίας (νέος ασφαλισμένος μετά το 1993), στην 1η ασφαλιστική κατηγορία του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ πληρώνει σήμερα, με το νόμο 3518/2006, εισφορές 220,83 ευρώ πλέον 10 ευρώ για τον κλάδο ανεργίας, δηλαδή συνολικές εισφορές 230,83 ευρώ, περιλαμβανομένης της έκπτωσης 50%. Αν δεν υπολογιστεί το ποσό της ειδικής προσαύξησης -που η ισχύουσα πρόταση καταργεί- τα αντίστοιχα ποσά είναι 162,59 ευρώ και 172,59 ευρώ αντίστοιχα. Αν εφαρμοσθούν οι ρυθμίσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με βάση την ελάχιστη τεκμαρτή είσπραξη ανά έτος, ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός θα πρέπει να ζήσει με 1370 ευρώ το χρόνο ή 114 ευρώ το μήνα, αποδίδοντας το 80,5% του εισοδήματός του στο κράτος.
Επίσης, ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός με καθαρές (μετά τα έξοδα) μηνιαίες εισπράξεις 2000 ευρώ, αν και ελάχιστοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τέτοια μηνιαία ή ετήσια έσοδα σήμερα, όπως υπογραμμίζει το ΤΕΕ, θα πρέπει να ζήσει με 5930 ευρώ το χρόνο ή 494 ευρώ το μήνα, αποδίδοντας το 75% του εισοδήματός του στο κράτος.
Σημειώνεται τέλος, ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ κοινοποίησε τις θέσεις του για το ασφαλιστικό στις συναντήσεις του τόσο με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννήματα, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι λόγω της γνώσης του Πρωθυπουργού, αλλά και δεκάδων στελεχών της κυβέρνησης σχετικά με το αντικείμενο, θα πεισθούν να ελαφρύνουν τη συνολική επιβάρυνση των μηχανικών και των επιστημόνων, ειδικά των νέων.