Γερμανία: Δυναμική κινεζική "εισβολή"

H κατασκευαστική εταιρεία Krauss Maffei, που ανήκε στον καναδικό όμιλο Onex πουλήθηκε στον κινεζικό χημικό όμιλο Chem China για 925 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για την πιο ακριβή κινεζική αγορά στη Γερμανία.

Ο μεγαλύτερος όμιλος χημικών στην Κίνα δήλωσε σήμερα στο Μόναχο ότι θα διατηρήσει την έδρα της εταιρείας Krauss Maffei (Κράους Μάφαϊ) στη Γερμανία και δεν θα απολυθεί κανένας από τους 4.500 εργαζόμενους αντιθέτως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. «Με την ChemChina κερδίζουμε έναν στρατηγικό εταίρο και έναν επενδυτή με μακροπρόθεσμα σχέδια, ο οποίος εδώ και χρόνια ενδιαφέρεται για την επιχείρησή μας» δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Φρανκ Στίλερ.

Σύμφωνα με την κινεζική πλευρά, η εταιρεία θα διατηρήσει τη δομή της και θα δημιουργήσει μέσα σε αυτό τον χρόνο 150 νέες θέσεις εργασίας. Εκπρόσωποι των εργαζομένων και του συνδικάτου μετάλλου IG Metall χαιρέτησαν την αλλαγή ιδιοκτησίας. «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει περεταίρω ανάπτυξη και ότι θα διευρυνθούν οι ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας στη Γερμανία και την Ευρώπη» εξήγησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Πέτερ Κραλ.

Ο επικεφαλής της ChemChina Γιανζίν Ρεν έκανε λόγο για μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης για την Kraus Maffei χάρη στην ευκολότερη πρόσβασή της στην κινεζική αγορά. Κυρίως το τμήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας με τα εξελιγμένα συστήματα αυτοματοποίησης και την τάση που υπάρχει για την κατασκευή ολοένα και ελαφρύτερων υλικών, προσφέρει μεγάλες δυνατότητες» δήλωσε ο Κινέζος μάνατζερ.

Η Krauss Maffei ανήκει στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στην κατασκευή και επεξεργασία ελαστικών και πλαστικού. Από τους 4.500 εργαζόμενους, οι 2.800 απασχολούνται στη Γερμανία. Ο τζίρος της εταιρείας το 2014 έφθασε τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ και πέρυσι πρέπει να αυξήθηκε κατά 10%. Η εταιρεία έχει τις ίδιες ρίζες με την εταιρεία εξοπλιστικών Krauss Maffei Wegmann, ωστόσο οι δυο εταιρείες δουλεύουν εντελώς ανεξάρτητα.

Η ChemChina είναι η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στην Κίνα με 140.000 εργαζόμενους και τζίρο περίπου 37 δισεκατομμύρια ευρώ. Τελευταία συμμετείχε στην ιταλική επιχείρηση κατασκευής ελαστικών Pirelli.

Τα προηγούμενα χρόνια κινεζικές εταιρείες εξαγόρασαν συχνά γερμανικές εταιρείες ή συμμετείχαν σε αυτές. Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη εξαγορά ήταν της εταιρείας τσιμέντου Putzmeister από την εταιρεία Sany.

Πηγή: DW

ΓερμανίαΚίνα