της Ρούλας Σαλούρου
Περισσότεροι από 100.000 ασφαλισμένοι, κυρίως μητέρες ανηλίκων, γυναίκες στο Δημόσιο και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ – τράπεζες απειλούνται από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως αυτές περιγράφονται στο τελικό κείμενο που εστάλη από την κυβέρνηση στην τρόικα. Μάλιστα, από αυτούς, εφόσον οι οριστικές ρυθμίσεις είναι αντίστοιχες με τις ελληνικές προτάσεις προς τους δανειστές, μόλις 20.000 – 30.000 ασφαλισμένοι εκτιμάται ότι θα θιγούν, τελικά, βλέποντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται έως και 6 χρόνια.
Εκτός από τα μέτρα άμεσης ταμειακής απόδοσης, για τα οποία το υπουργείο Εργασίας απέστειλε αναλυτικότερα στοιχεία, ανά Ταμείο, προκειμένου να πείσει τους δανειστές ότι είναι δυνατό να εξοικονομηθούν εντός του 2015 123,5 εκατ. ευρώ, δύο είναι οι επίμαχες διατάξεις που κλείνουν την πόρτα συνταξιοδότησης αυξάνοντας είτε τα όρια ηλικίας, είτε τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης.
Η πρώτη παραμετρική αλλαγή, αφορά τους σημερινούς 40άρηδες και προβλέπει την αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη κύριας ή και βασικής σύνταξης, από 4.500 σήμερα, σε 6.000.
Στην πράξη, οι ρυθμίσεις, εφόσον νομοθετηθούν όπως έχουν καταγραφεί στις ελληνικές προτάσεις, θα ισχύσουν για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, θα συνταξιοδοτηθούν δηλαδή από το 2042 και μετά (στα 67) και θα δουν τις παροχές τους να διαμορφώνονται ως εξής:
• Οσοι δεν συμπληρώσουν 15ετή ασφάλιση. Για την περίπτωση αυτή, θα υπάρξει προνοιακή μέριμνα, μέσω της εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με εισοδηματικά κριτήρια. Βέβαια, ο νόμος 3863 που θα εφαρμοστεί από το 2015 και μετά, εισήγαγε την αναλογική σύνταξη για τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που δεν συμπλήρωναν 15ετία.
• Οσοι συμπληρώσουν περισσότερα από 15 και λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. Για την ομάδα αυτή των ασφαλισμένων, θα ισχύσει ό,τι ορίζει ο Ν.3863/2010 για τη 15ετία. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι παροχές που αντιστοιχούν στις εισφορές που πληρώθηκαν για λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης, δεν ξεπερνούν τα 320 ευρώ.
• Οσοι συμπληρώνουν περισσότερα από 20 έτη ασφάλισης. Αυτοί θα λάβουν τη βασική σύνταξη (όπως θα έχει διαμορφωθεί τότε) και αναλογικό ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών που έχουν καταβάλλει. Σήμερα, το κατώτερο δυνατό ποσό σύνταξης για κύρια ασφάλιση (κατώτερη σύνταξη) είναι 486 ευρώ.
Αναπηρικές, ΒΑΕ
Η δεύτερη αλλαγή, αφορά κυρίως ασφαλισμένους που σήμερα είναι μεταξύ 40 και 45 ετών και προβλέπει την αύξηση των ενδιάμεσων (πριν από το 62ο) ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Θα ισχύσει για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2019 με την προσθήκη 2 ετών και θα ολοκληρωθεί το 2020, με τα επιπλέον χρόνια να είναι 4.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν για τις αναπηρικές συντάξεις, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους με το καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών (ΒΑΕ), οι οποίοι απειλούνται τόσο από την αύξηση των ημερών ασφάλισης όσο και από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι από τους συνολικά 250.000 ασφαλισμένους που καλύπτονται από ειδικές διατάξεις συνταξιοδότησης, απειλούνται οι περίπου 100.000. Μάλιστα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι από αυτούς, πολλοί θα καλυφθούν από την 4ετή περίοδο χάριτος, με αποτέλεσμα να περιορίζεται περαιτέρω ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων που θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται.
Εκτός ρυθμίσεων, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, μένουν οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983.
Παράλληλα, και εφόσον ισχύσει η ελληνική θέση για εφαρμογή των όποιων αλλαγών, σταδιακά από το 2019, διασώζονται περίπου 150.000 εργαζόμενοι, που έχουν «κλειδώσει» συνταξιοδοτικό δικαίωμα, πληρούν δηλαδή σωρευτικά, τόσο το απαιτούμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία, ανά πάσα στιγμή. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι δεν κινδυνεύουν, ενώ και από το υπουργείο σπεύδουν να το επισημάνουν, προκειμένου να συγκρατήσουν ένα πιθανό κύμα μαζικών συνταξιοδοτήσεων τον τελευταίο μήνα του 2014, που θα προκαλούσε σημαντική αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, επιτυγχάνοντας τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.
Τι ισχύει για ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και τρίτεκνους
Μεταξύ των 100.000 ασφαλισμένων που ενδέχεται να δουν τα απαιτούμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται, συγκαταλέγονται:
• Μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ και τα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-Τράπεζες) που έως τις 31/12/2012 είχαν 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο. Θα λάμβαναν σύνταξη μεταξύ 50ού και 60ού έτους. Εάν δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2018, θα δουν τα όρια ηλικίας τους να αυξάνονται. Το ίδιο ισχύει και για τις μητέρες που στο τέλος του 2012 είχαν ανήλικο και 25 έτη ασφάλισης στα πρώην ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ή 20 χρόνια στην περίπτωση που είναι τρίτεκνες.
• Κίνδυνο διατρέχουν και οι μητέρες στο Δημόσιο που μέχρι το τέλος του 2012 είχαν 25 έτη ασφάλισης και ανήλικο. Για τους άνδρες, ο κίνδυνος αφορά σε όσους είχαν ταυτόχρονα ανηλικότητα τέκνου και 25ετία, κατά τη διετία 2011 και 2012. Αντίστοιχα, για τις γυναίκες στο Δημόσιο με 25ετία, μέχρι το τέλος του 2012, ο κίνδυνος παραμένει στις περιπτώσεις που το 2019 και μετά δεν έχουν συμπληρώσει τα 58 έτη ηλικίας. Το ίδιο ισχύει και για τους τρίτεκνους δημοσίους υπαλλήλους, με 20 έτη ασφάλισης τη διετία 2011-2012.
• Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στο Δημόσιο μεταξύ 1983 και 1992, που έχουν συμπληρώσει 35ετία αλλά όχι το όριο ηλικίας, ενδέχεται να δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται, εάν δεν έχουν συμπληρώσει τα 60 μέχρι το τέλος του 2018.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ