H Κίνα, η προσφυγική κρίση, η κλιματική αλλαγή και το διεθνές εμπόριο είναι οι βασικές “προκλήσεις” του πλανήτη για το 2016 σύμφωνα με την εκτίμηση του Μόρι Όστφελντ, οικονομικού συμβούλου και διευθυντή ερευνών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως σημειώνει η “Καθημερινή”, σε συνέντευξή του, στο περιοδικό του οργανισμού ΙΜF Survey Magazine, ο Όστφελντ διευκρίνισε ότι οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν τις πιο σκληρές συνθήκες, ενώ οι οικονομικές προκλήσεις θα μεγεθυνθούν από τις γεωπολιτικές εντάσεις. «Ο μείζων στόχος μας είναι να υπάρξει οδός βιωσιμότητας για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», προσέθεσε ο κ. Όστφελντ.
Η Κίνα θα εξακολουθήσει να απασχολεί τον οργανισμό, ενόσω μετασχηματίζεται από οικονομία των επενδύσεων και της μεταποίησης σε εκείνην της κατανάλωσης και των υπηρεσιών. Το προσφυγικό θα δοκιμάσει την ικανότητα απορρόφησης των κραδασμών των οικονομιών και των πολιτικών συστημάτων της Ε.Ε., ενώ σε επίπεδο κλιματικής κρίσης το 2016 θα δείξει πώς ανταποκρίνονται τα επιμέρους εθνικά κεφάλαια μετά τη συμφωνία του Παρισιού και πώς επιτυγχάνεται διεθνής συντονισμός δράσης. Σχετικά, τώρα, με το διεθνές εμπόριο, τίθεται το ερώτημα εάν θα εγκριθεί από το Κογκρέσο η συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού και εάν θα προλειάνει το έδαφος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Ε.Ε.-ΗΠΑ.
Τέλος, ο Μόρι Όστφελντ επεσήμανε πως καίριο θέμα για το 2016 θα είναι και οι αναδυόμενες αγορές. «Οι κεφαλαιακές εισροές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, τα νομίσματα έχουν αποδυναμωθεί και η ανάπτυξη επιβραδύνεται δραστικά. Η υποτίμηση των νομισμάτων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην απορρόφηση των επιπτώσεων των οικονομικών σοκ», ανέφερε.