Οι δανειστές λένε "όχι" στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις των νυν συνταξιούχων συναντά τις αντιδράσεις των θεσμών. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα ΝΕΑ”, οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν στο ξήλωμα μιας μεταρρύθμισης, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην υιοθέτηση της οποίας οι ίδιοι πρωτοστάτησαν πριν από δύο χρόνια, κρίνοντας ότι το μέτρο δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις, τονώνει την ανταγωνιστικότητά τους και δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης της απασχόλησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί και στις εναλλακτικές λύσεις που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ φέρονται να έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και ως προς το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών που προτείνει η κυβέρνηση.

Ωστόσο όμως στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι αντιρρήσεις των δανειστών ενδέχεται να καμφθούν αν ληφθούν άλλα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Πηγές των δανειστών υποστηρίζουν ότι οι θεσμοί δεν έχουν εμμονή με κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, παρουσιάζονται ανοιχτοί να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης καθώς η επιδιωκόμενη εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από την κατάργηση του ΕΚΑΣ έως την εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών και των ωφελημάτων στα διάφορα Ταμεία, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από το ποσό αυτό το 1,1 δισ. ευρώ έχει εξευρεθεί μέσω της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, της αύξησης των εισφορών υπέρ υγείας και της εισφοράς επί των επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα, αναζητούνται άλλα 700 εκατ. ευρώ, ένα μέρος των οποίων αναμένεται να προκύψει από τη μείωση των επικουρικών (σ.σ. περίπου 300 εκατ. ευρώ) και ένα άλλο από την αύξηση των εισφορών κατά 1,5% (σ.σ. περίπου 400 εκατ. ευρώ).

Οι δανειστές, όμως, υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα αναζητούνται περίπου 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ και σε αυτά δεν συνυπολογίζεται, όπως τονίζουν, το αγκάθι της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις των συντάξεων. Αν εφαρμοζόταν η απόφαση, θα προκαλούσε ίσως μια τρύπα έως και 4 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να την παρακάμψει.

ΑσφαλιστικόδανειστέςΕισφορέςΕΚΑΣ