Ρουμπινί: Το Grexit αποφεύχθηκε αλλά όχι οριστικά - Γεωπολιτικό σημείο μηδέν η ΕΕ

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί απλά να αναβλήθηκε, όχι να αποσοβήθηκε, προειδοποιεί ο Νουριέλ Ρουμπινί, τονίζοντας ότι το ασφαλιστικό όπως και άλλες μεταρρυθμίσεις βάζουν την Ελλάδα σε πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές.

Σε άρθρο του στο Project-Syndicate, o γνωστός οικονομολόγος, όπως σημειώνει το imerisia.gr, κάνει προβλέψεις για τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ολόκληρος ο πλανήτης το νέο έτος, υποστηρίζοντας πως οι γεωπολιτικοί και γεωοικονομικοί κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται, ενώ ζωντανό, όπως εκτιμά, παραμένει και το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Μέση Ανατολή φλέγεται και ένας πόλεμος μεταξύ σουνιτών-σιιτών γίνεται ολοένα και πιο ορατός. Επιπλέον, η άνοδος της Κίνας τροφοδοτεί ένα ευρύ φάσμα εδαφικών διαφορών στην Ασία, το ουκρανικό ζήτημα είναι πιθανό να αναζωπυρωθεί μέσα στο έτος, ενώ νέες επιδημίες είναι πιθανό να χτυπήσουν τον πλανήτη. Απειλή αποτελεί όμως και ένας διαδικτυακός πόλεμος.

Η Ευρώπη, όμως, είναι αυτή που μπορεί να αποτελέσει το «σημείο μηδέν» σε γεωπολιτικό επίπεδο το 2016 σύμφωνα με τον οικονομολόγο. Αρχικά, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί απλά να αναβλήθηκε το περασμένο έτος, αφού είναι πιθανό το ασφαλιστικό να αποτελέσει νέο σημείο τριβής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας το 2016.

«Το Grexit θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για τη νομισματική ένωση, καθώς οι επενδυτές θα αναρωτιούνταν πιο μέλος της, πιθανόν ακόμη και κάποια από το σκληρό κορμό της όπως η Φινλανδία, θα ήταν η επόμενη που θα έφευγε», υποστηρίζει ο Ρουμπινί.

Αν συμβεί όμως ένα «Grexit», τότε σύμφωνα με τον Ρουμπινί θεωρείται πολύ πιθανό και ένα «Brexit». Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και η μεταναστευτική κρίση έχουν κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποζητά ολοένα και περισσότερο την απομόνωσή του από την ΕΕ. Για τους Βρετανούς, η ΕΕ μοιάζει με ένα ένα πλοίο που βυθίζεται.

Και μετά και το Brexit, πιθανότατα να ζητήσει η Σκωτία την απόσχισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο με αποτέλεσμα η Βρετανία να διαλυθεί. Αυτό θα μπορούσε να εμπνεύσει και άλλα αποσχιστικά κινήματα -αρχίζοντας από την Καταλονία η οποία αποζητά την ανεξαρτησία της.

BrexitGrexitΕΕΕυρωζώνηΡουμπίνι