«Πόθεν έσχες» για όλους τους φορολογούμενους σχεδιάζει ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του περιουσιολογίου – η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη τον Απρίλιο του 2016 – αλλά και μέσω της δήλωσης «κρυφού» πλούτου.
Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», οι φορολογούμενοι θα κληθούν αρχικά να αποκαλύψουν εθελοντικά τυχόν αδήλωτα εισοδήματα που έχουν, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα για το περιουσιολόγιο, μέσω της οποίας θα δίνουν στις φορολογικές Αρχές τη συνολική εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης.
Μεταξύ άλλων, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να δηλώσει στο περιουσιολόγιο αναλυτικά τις τραπεζικές καταθέσεις του, με αναφορά σε ποσό και πηγή προέλευσης, υποβάλλοντας στοιχεία και για τυχόν συνδικαιούχους με τους οποίους μοιράζεται λογαριασμούς. Θα πρέπει επίσης να δηλωθεί η αξία αποτίμησης όλων των κινητών αξιών, αλλά και η ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου.
Όπως δήλωσε στην «Καθημερινή» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σε πρώτη φάση το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τη δήλωση τραπεζικών καταθέσεων, ακινήτων και «δαπανών πολυτελείας», που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία. Σε δεύτερη φάση, από το 2017, θα ενταχθούν στο σύστημα τα έργα τέχνης και τα κοσμήματα.
Μεγάλο μέρος των απαιτούμενων στοιχείων θα υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών από τις ίδιες τις τράπεζες, τα ιδιωτικά σχολεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες κτλ. Από τον Μάιο, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπαίνουν στη σχετική εφαρμογή στο TaxisNet και να κάνουν διορθώσεις στις καταχωρήσεις με τις οποίες διαφωνούν – όπου αυτό επιτρέπεται. Για μεγάλες αλλαγές, θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους ΔΟΥ.