Στο Μαξίμου και στα χέρια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται από τις 11 το πρωί το τελικό σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού, το οποίο παραδόθηκε από τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσο Πετρόπουλο.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες στο σχέδιο δεν προβλέπεται καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, και μείωση στις επικουρικές μόνο από 170 ευρώ και πάνω. Ως αντιστάθμισμα για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση περιλαμβάνει αύξηση κατά 1% των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και 0,5% των εισφορών των εργαζομένων. Η ελληνική πλευρά βάζει τον πήχη των περικοπών για τις επικουρικές συντάξεις στα 170 ευρώ, επισημαίνοντας πως στην κατηγορία 0-170 ευρώ ανήκει το 53% των δικαιούχων.
Εξετάζεται επίσης το θέμα της αύξησης εσόδων αλλά και οι περικοπές σε εφάπαξ και μερίσματα. Οι δανειστές περιμένουν το οριστικό κείμενο έως τις 5 Ιανουαρίου για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, όμως με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το κουαρτέτο δηλώνει επιφυλακτικό σε οποιαδήποτε αύξηση εισφορών. «Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές για μη μείωση των συντάξεων. Στόχος είναι ένα βιώσιμο ασφαλιστικό νομοσχέδιο» σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι.
Στη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις και ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο και με ενισχυμένη κοινωνική δικαιοσύνη.
Στο τραπέζι, ωστόσο, υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια για την αποφυγή άμεσων μειώσεων στις κύριες συντάξεις, κυρίως σε περίπτωση που η αύξηση των εισφορών απορριφθεί από τους θεσμούς. Η προστασία των κύριων συντάξεων παραμένει άλλωστε «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιβολή ειδικού τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών συγκεκριμένου ύψους και άνω (π.χ. 1.000 ευρώ), αλλά και η αύξηση των εσόδων του ελλειμματικού σήμερα συστήματος από άλλες πηγές, όπως τέλη σε τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως (π.χ. του ΚΟΚ), κρατικές προμήθειες και συμβάσεις Δημοσίου, μέρος του τιμήματος από τις αποκρατικοποιήσεις κ.ά. Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, τασσόμενος υπέρ της επιβολής φόρου στις μεγάλες τραπεζικές συναλλαγές: «Προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα, που θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης» τόνισε ο κ. Σταθάκης.
Σκληρό θα είναι το μπρα ντε φερ για το ύψος του ποσοστού αναπλήρωσης του μισθού, που θα καθορίζει και το τελικό ύψος των νέων κύριων συντάξεων. Η ελληνική πλευρά θέλει κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης, αντιστρόφως ανάλογους με το ύψος του αναπληρούμενου μισθού ή εισοδήματος.
Στο χθεσινό ΚΥΣΚΟΙΠ συζητήθηκε και η ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους, καθώς εντός του 2016 ανοίγει το «μέτωπο» της αναδιάταξης των προνοιακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ (το Μνημόνιο προβλέπει εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ από τις προνοιακές παροχές κάθε είδους).
Οι δανειστές αναμένουν την ελληνική πρόταση ως τις 5 Ιανουαρίου και από ‘κει και πέρα αναμένονται διαπραγματεύσεις με emails και τηλεδιασκέψεις. Το νέο Ασφαλιστικό αναμένεται να «κλειδώσει» κατά την επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα. Η άφιξή τους τοποθετείται στις 18 Ιανουαρίου, και όχι νωρίτερα.
Πηγές: tovima.gr, skai.gr, ethnos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ