Νόρμπερτ Μπάρτλε: «Χωρίς ξένα χρήματα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει»

«Με μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η Ελλάδα θα αποτύχει»

του Νίκου Χειλά

Από σαφήνεια ούτε ίχνος: Οι πληροφορίες από το Βερολίνο για την περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα παραμένουν αόριστες και αντιφατικές. Από τη μια, η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, διαβεβαίωνε χθες, ότι υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και τρόικας. Από την άλλη, οι εφημερίδες «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και «Bild Zeitung», επικαλούμενες πηγή των Βρυξελλών, υποστηρίζουν σήμερα ότι στο Ecofin της ερχόμενης Δευτέρας δεν θα υπάρξει απόφαση για το κύριο ζητούμενο: την παροχή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα. Αντ΄ αυτής, σύμφωνα με την πηγή, θα αποφασιστεί η παράταση του τρέχοντος προγράμματος – άγνωστο για πόσο διάστημα. Αλλά ούτε κι αυτό είναι οριστικό, απλώς, όπως τόνισε η πηγή, «οι πιθανότητες για την παράταση αυξάνονται».

Φως στο σκοτάδι δεν έπεσε ούτε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, η οποία είναι επιφορτισμένη με το θέμα. «Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μας είπε απλώς, ότι η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιστρέφεται γύρω από τρία σενάρια: Πρώτον, την επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος, δεύτερον, ένα εντελώς καινούριο πρόγραμμα, και τρίτον την παροχή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής», λέει στο «Βήμα» ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε. Η γερμανική κυβέρνηση, προσθέτει, δεν δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση για κανένα από αυτά. Η πρόκριση του ενός ή του άλλου πρέπει να γίνει από την Ελλάδα σε συνεννόηση με την τρόικα.

Ο ίδιος πιστεύει ότι μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου μπορεί να βρεθεί λύση – ή μάλλον θα πρέπει να βρεθεί: «Την ημέρα εκείνη συνεδριάζει για τελευταία φορά το Ecofin» (σ.σ.: το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) λέει. Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία – κάτι που δεν είναι απίθανο – η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί αργότερα, αλλά εντός του Δεκεμβρίου. Κι αυτό, επειδή και η πιο μικρή τεχνική επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος («έστω και για λίγες ημέρες») απαιτεί – όπως και οι δυο άλλες εναλλακτικές λύσεις – μια απόφαση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίασή της στο διάστημα των χριστουγεννιάτικών διακοπών (και πριν από την Πρωτοχρονιά), δεδομένου ότι η κανονική λειτουργία της λήγει στις 19 Δεκεμβρίου. «Αυτό δεν θα επηρεάσει θετικά τις διαθέσεις των βουλευτών υπέρ της Ελλάδας» λέει. «Κι αυτό θα αποτυπωθεί σίγουρα και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».

Ο ίδιος δεν θεωρεί δεδομένη την πολυθρύλητη σύμπλευση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο θέμα του δημοσιονομικού κενού (σ.σ.: το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι υπάρχει έλλειμμα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό του 2015). «Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο» λέει. «Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Προϋπολογισμού έθεσα το ερώτημα, πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα το ΔΝΤ, και η απάντηση της κυβέρνησης ήταν, ότι αυτό είναι δική τους διμερής υπόθεση».

Ο κ.Μπάρτλε δείχνει προβληματισμένος σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν γίνεται κατανοητό στην Ελλάδα, ότι αν αναλάβει την κυβέρνηση η Αριστερά, δεν θα προχωρήσει τίποτα πλέον στη χώρα. Κι αυτό επειδή δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ χρηματική βοήθεια χωρίς όρους. Χωρίς χρήματα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει» λέει.

Σημαίνει αυτό, ότι υπό ακραίες συνθήκες, η Γερμανία θα μπορούσε να αφήσει την Ελλάδα να πέσει; «Αυτό δεν είναι αντικείμενο της συζήτησής μας» απαντά. «Εμείς προσπαθούμε να καταλάβουμε τις τρέχουσες δυσκολίες και να δώσουμε σε αυτές τις πρέπουσες λύσεις».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=656458

ΕΛΛΑΔΑχρεοκοπία