Καταστροφή για τον βαρώνο του πετρελαίου

Δραματική μείωση του πλούτου του από την πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει υποστεί ο Χάρολντ Χαμ, βαρώνος του πετρελαίου και πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της αμερικανικής βιομηχανίας σχιστολιθικών υδρογονανθράκων. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Continental Resources, εταιρείας εκμετάλλευσης σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στην πετρελαιοφόρα περιοχή Μπάκεν της Βόρειας Ντακότα, ο Χαμ έχει δει την αξία της περιουσίας του να μειώνεται περισσότερο από 50% τους τελευταίους τρεις μήνες: η αξία των μετοχών της εταιρείας του μειώθηκε κατά τουλάχιστον 12 δισ. δολάρια από τον Αύγουστο αν και ανέρχεται ακόμη σε 11,1 δισ.δολάρια.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Χαμ χαρακτήρισε αναπόφευκτη τη μείωση της παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ όσο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου που χθες υποχώρησε εκ νέου, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται γύρω στα 67,42 δολάρια το βαρέλι και το Brent γύρω στα 70,77 δολάρια. Ο Χαμ εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση πως το πλήγμα δεν θα είναι τόσο καίριο για τους παραγωγούς στο Τέξας και στη Βόρεια Ντακότα όσο για ορισμένες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν.

Την ίδια στιγμή, η Κριστίν Λαγκάρντ προβλέπει πως η πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού θα δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία, ενισχύοντας τον ρυθμό ανάπτυξής της στο 3,5% το επόμενο έτος. Πρόκειται για εκτίμηση πιο αισιόδοξη από την προηγούμενη του ΔΝΤ που μόλις τον Οκτώβριο προέβλεπε ότι το επόμενο έτος η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 3,1%. Η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε, άλλωστε, το φθηνό πετρέλαιο «καλά νέα για την παγκόσμια οικονομία» και προεξόφλησε θετικές εξελίξεις για όσες οικονομίες έχουν καθηλωθεί σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα, άλλωστε, με δύο στελέχη της Fed, τον αντιπρόεδρο Στάνλεϊ Φίσερ και τον Γουίλιαμ Ντάντλεϊ της Fed Νέας Υόρκης, η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα ευνοήσει την αμερικανική οικονομία, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εξακολουθεί να εισάγει πετρέλαιο. Μέχρι στιγμής, πάντως, το πετρέλαιο δεν έχει συμπαρασύρει ούτε τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών ούτε και τις τιμές των βιομηχανικών πρώτων υλών. Εξαίρεση αποτελεί μόνον η τιμή του χαλκού που έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2010.

Θα αντέξει το σχιστολιθικό

Την εκτίμηση του Χάρολντ Χαμ ότι το πλήγμα από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν θα είναι καίριο για τις αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικών συμμερίζεται ο Νταν Γερτζίν, αντιπρόεδρος της εταιρείας πληροφοριών και αναλύσεων IHS. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Γερτζίν τόνισε ότι επί του παρόντος και μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους δεν πρόκειται να επηρεαστεί σημαντικά η παραγωγή σχιστολιθικών στις ΗΠΑ. Ο ίδιος εξέφρασε, άλλωστε, την εκτίμηση ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του δεν στοχεύει στο να πλήξει τους παραγωγούς στις ΗΠΑ, μολονότι η εκτίναξη της παραγωγής αμερικανικού πετρελαίου φαίνεται πως όντως έχει αιφνιδιάσει την παγκόσμια αγορά. Σημειωτέον ότι τον Νοέμβριο η παραγωγή αμερικανικού αργού ήταν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 30 ετών, καθώς έφτασε τα 8.864 βαρέλια την ημέρα που είναι ο υψηλότερος μέσος όρος από τον Μάιο του 1986. Σύμφωνα, πάντως, με τον Μπιλ Ντάντλεϊ της Fed, αν συνεχιστεί η πτώση της τιμής του αργού θα επιφέρει τελικά μείωση των επενδύσεων στο σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

http://www.kathimerini.gr/794306/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/katastrofh-gia-ton-varwno-toy-petrelaioy

καταστροφήμείωσηπετρέλαιοτιμή