“Τρύπα” της τάξεως των 2-3 δισ. ευρώ δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ βλέπουν οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2016 που ψηφίστηκε από τη Βουλή, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στους θεσμούς τους οδηγούν στην απόφαση να ζητήσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι ίδιες πηγές σύμφωνα με το Μega υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός κατατέθηκε χωρίς τη συναίνεσή τους αλλά και πως έχουν υπερεκτιμηθεί τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ηλεκτρονικό τζόγο. Υπολογίζουν επιπρόσθετα ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδενική ανάπτυξη όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που θα επηρεάσει και τα μέτρα του 2016.
Στα μέτρα αυτά των 3 δισ. ευρώ οι δανειστές συνυπολογίζουν και το 1,8 δισ. από το ασφαλιστικό και εκτιμούν ότι έως το 2018 ο πήχης των μέτρων που θα ζητηθούν ανεβαίνει στα 6-7 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αναμένονται πλέον στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να ζητήσουν την κατάθεση του πρόσθετου προϋπολογισμού.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το θρίλερ για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ η οποία και βρίσκεται κυριολεκτικά “στον αέρα” καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων προς τον ΕΟΠΥΥ.
Οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις δαπάνες που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ακόμα την σχετική απόφαση και η υποχρέωση της χώρας -σύμφωνα με απόφαση του EuroWorking Group- ήταν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να εκδοθούν και να δημιοσιευτούν στο ΦΕΚ όλες οι αποφάσεις για τα προαπαιτούμενα, κάτι που όμως δεν έχει γίνει. Επομένως, η προθεσμία της Δευτέρας για συνεδρίαση του ESM ώστε να δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ πλησιάζει επικίνδυνα πλέον για την ελληνική κυβέρνηση.