Η προοπτική επίτευξης πολιτικής λύσης στο Eurogroup της Δευτέρας όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα, με την υιοθέτηση της λύσης ένταξης της χώρας στον μηχανισμό προληπτικής πίστωσης ECCL, που την θέτει υπό αυξημένη εποπτεία, είναι το τελευταίο «χαρτί» που φαίνεται ότι έχει πέσει στο τραπέζι των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, αξιωματούχος της ΕΕ εκτίμησε ότι το πιθανότερο είναι να μην επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό θέμα, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλες οι ανάγκες», αποφεύγοντας να διευκρινίσει για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η παράταση αυτή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για να προχωρήσει η συγκεκριμένη πρόταση χρειάζεται η συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία καλείται, επίσης, να προχωρήσει σε διευκρινιστικές απαντήσεις στα νέα ερωτήματα που έθεσε η τρόικα με το email που απέστειλε απαντώντας, τα ξημερώματα της Τετάρτης, στο πακέτο – προτάσεων που είχε αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση το Σάββατο το βράδυ. Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ σε αυτό το νέο πλαίσιο, δηλαδή την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό προληπτικής πίστωσης ECCL.
Υπενθυμίζεται ότι ο μηχανισμός προληπτικής πίστωσης ECCL εμπεριέχει σκληρούς κανόνες και προβλέπει τη δυνατότητα προληπτικής παρέμβασης στα δημοσιονομικά της χώρας αν εκτιμηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού. Όπως φαίνεται, δε, σε αυτό το πλαίσιο κανόνων, η Γερμανία, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην αυξημένη εποπτεία, ένα καθεστώς που δεν έχει εφαρμοστεί σε άλλη χώρα, με την Ελλάδα, όπως φαίνεται, να είναι η πρώτη στο οποίο θα «δοκιμαστεί».
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο EuroWorkingGroup, ετοιμάζεται παράταση του προγράμματος για έξι μήνες και προοπτική ανανέωσής της για ένα ακόμη εξάμηνο. Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να συζητά τεχνική παράταση δύο – τριών μηνών. Όπως και να έχει αναλυτές εκτιμούσαν ότι η παράταση του προγράμματος δεν «βοηθά» την κυβέρνηση στην Ελλάδα η οποία, αντί για τέλος του μνημονίου, θα πρέπει να φέρει στη βουλή σειρά νέων μέτρων πριν τη διαδικασία της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ κύκλοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι επικρατεί ακόμη «χάος» στους κόλπους της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής γεγονός που αναμένεται να χρησιμοποιήσει το Βερολίνο για να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις αλλά και κριτική στην Κομισιόν ότι «εμφανίζεται ιδιαίτερα φιλική» προς την Ελλάδα, κατά παράβαση της πεπατημένης, αξιοποιώντας τη φημολογία ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο Μοσκοβισί να χειριστεί «με λεπτότητα» τα της Ελλάδας.